În marja sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut, în seara zilei de marți, o întrevedere cu Rik Daems, Președintele APCE, transmite CURENTUL.
În cadrul întrevederii a fost apreciat parteneriatul Republicii Moldova cu Consiliul Europei și APCE și interesul cu care sunt urmărite constant evoluțiile din țara noastră, expertiza oferită de către CoE fiind indispensabilă în eforturile de avansare a reformelor interne.
De asemenea, a fost menționat faptul că reforma justiției și combaterea corupției de nivel înalt reprezintă prioritatea numărul unu pentru autorități.
A fost subliniată existența stabilității politice, atât Parlamentul, cât și Guvernul și Președinția promovând vectorul proeuropean al dezvoltării țării.
Totodată, s-a vorbit despre angajamentul Republicii Moldova în realizarea obligațiilor asumate în contextul aderării la Consiliul Europei, autoritățile având drept obiectiv încheierea procedurii de monitorizare a țării de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și trecerea la alt nivel structurat cu APCE.
Delegația Parlamentului a salutat numirea noilor coraportori ai APCE pentru Republica Moldova – Pierre-Alain Fridez (Elveția) și Inese Lībiņa-Egnere (Letonia). Coraportorii APCE vor efectua o vizita de documentare în Republica Moldova în perioada 12-15 octombrie 2021.
Președintele APCE a relevat ca Republica Moldova se bucură în prezent de o susținere considerabilă din partea membrilor organizației și este încurajata sa-si continue parcursul democratic și implementarea reformelor foarte necesare.
Sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se desfășoară în perioada 27-30 septembrie 2021, la Strasbourg, în format hibrid – online și cu prezență fizică.
Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova fac parte: președintele delegației naționale la APCE, Ion Groza – vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, membrii delegației naționale – vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, Adela Răileanu – vicepreședintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Natalia Davidovici – secretarul Comisiei drepturile omului și relații interetnice.