Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Dmitro Razumkov, Președintele Radei Supreme a Ucrainei au discutat perspectivele cooperării dintre instituțiile supreme de audit (ISA) din Republica Moldova și Ucraina, precum și importanța relațiilor eficiente ale ISA cu legislativele naționale, informează CURENTUL cu referire la un comunicat al Curții.
Întrevederea oficială a delegației CCRM cu conducerea Parlamentului ucrainean a avut loc la 20 august, în contextul vizitei de lucru organizate la Kiev, în perioada 19-21 august, la invitația Președintelui Curții de Conturi a Ucrainei, Valeriy Patskan.
Marian Lupu a informat speakerul Parlamentului ucrainean despre direcțiile de colaborare între cele două ISA, stipulate în noul Acord de cooperare, care urmează a fi semnat astăzi de președinții instituțiilor supreme de audit, precum și despre intențiile celor două instituții de a impulsiona cooperarea bilaterală și conlucrarea pe diferite platforme internaționale.
În context, Președintele CCRM a informat despre lansarea inițiativei de semnare a unui memorandum de înțelegere între instituțiile supreme de audit ale țărilor din „trio asociat” – Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Memorandumul va stabili o serie de obiective de cooperare a celor trei instituții din țările asociate cu UE, în scopul atingerii obiectivelor de dezvoltare a auditului public extern și aliniere la standardele internaționale de profil, aspecte stipulate în Acordurile naționale de asociere cu UE. Documentul va oferi o bază normativa pentru întreprinderea diferitor acțiuni trilaterale, impulsionând schimbul de experiență și bune practici în procesul de consolidare și dezvoltare a auditului public extern, în conformitate cu angajamentele asumate în procesul de asociere cu UE.
„Abordarea cooperării celor trei instituții supreme de audit pe platforme importante europene, cum ar fi Adunarea interparlamentară a Parlamentului Georgiei, Parlamentului Republicii Moldova și Radei Supreme a Ucrainei, precum și Grupul de lucru ad-hoc pentru Acorduri de Asociere din cadrul Adunării Parlamentare EURONEST, va impune o dinamizare a conlucrării dintre cele trei ISA și o abordare mai amplă a implementării prevederilor Acordurilor de Asociere pe aspectul auditului public extern”, a susținut Marian Lupu.
Dmitro Razumkov a salutat inițiativa Curții de Conturi a Republicii Moldova, accentuând importanța intenției celor trei instituții supreme de audit de a-și conjuga eforturile în scopul atingerii obiectivelor comune. Președintele Parlamentului ucrainean a remarcat că, într-o țară democratică, activitatea instituției supreme de audit are o importanță majoră în asigurarea funcției de control parlamentar.
Menționăm că, în contextul vizitei delegației CCRM la Rada Supremă a Ucrainei, Președintele CCRM a avut un șir de discuții și cu alți demnitari din cadrul Parlamentului ucrainean. Delegația CCRM a fost însoțită de Ruslan Bolboceanu, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina.
Cristina Pendea