[ X ]
[ X ]
[ X ]
Degradarea societății: Omorâm un om pentru că „e la modă să fii împotriva regulilor”
24 Ianuarie

Despre degradarea societății cel mai bine a investigat cazul liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă.

Vizibil afectat de crima din Orhei, unde un băiat de 14 ani a omorât un băiat de 12 ani pentru un XBOX, Dorin Chirtoacă a făcut publice diverse comentarii de pe Instagram-ul băiatului de 14 ani și ele nu sunt tocmai cele așteptate.

În primul rând, pentru că se vorbește despre crimă, de parcă ar fi omorât o gânganie. Dacă crima în sine este una foarte gravă, comentariile semenilor învinuitului sunt și mai grave.

Mai jos vedeți câteva din ele, postate pe o rețea de socializare de Dorin Chirtoacă:

În mod normal,orice crimă trebuie pedepsită, nu comentată de niște copii. Unii se dau cu părerea că minorul va sta toată viața în închisoare, alții că doar 25 de ani, unii afirmă că e minor și nu-l va atinge nici o pedeapsă. Cel mai aprig apărător al minorului este, din câte am înțeles, verișoara sa.

Potrivit șefei Secției Siguranța Copiilor din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Alina Ursu, care afirmă, într-un interviu pentru Radio Sputnik, că băiatul riscă închisoare pe viață. Și, după umila mea părere, ar merita fiecare an în celulă. Tot în același interviu, Alina Ursu spune că băiatul va avea o pedeapsă mai blândă dacă se va dovedi că are dereglări mintale. Iarăși, după umila mea părere, băiatul are unele dereglări. De partea cealaltă, dacă e sănătos, îmi aduc aminte de romanul lui Liviu Rebreanu „Ciuleandra”, când copilul, matur de altfel, a fost plasat în clinică psihiatrică pentru a nu-și ispăși pedeapsa în închisoare din motiv că pătează imaginea familie. Asta nu e o idee, e o constatare.

Din comentariile minorilor, care probabil au și ei în jur de 12-15 ani, reiese că învinuitul consuma alcool și se droga, iar înainte de a comite crima a anunțat că o va comite, ceea ce e și mai grav. Oare chiar nimeni din tineri nu a fost alarmat de situație să povestească acest lucru cuiva din maturi? Oare chiar la această vârstă, când creierul începe altfel să gândească și să perceapă viața, nimeni nu s-a gândit că ar fi cazul să se implice? Mai ales că totul este vizibil, postat și comentat.

Nu vreau să intru în pielea și capul copilului care a comis crima, aș vrea să știu la ce se gândesc ceilalți semeni ai săi. Poate și alții din anturajul său ar fi putut la fel de ușor să omoare un om.

Să omori un om. Însăși gândul la a comite o crimă, este deja o crimă. Pentru unii o glumă.

Cazul din Orhei nu e unicul. De la începutul anului în țară s-au comis mai multe crime, inclusiv cu implicarea minorilor. De aici începe degradarea societății, de la un om și anturajul pe care îl are și din care se hrănește și pe care îi hrănește. La noi majoritatea copiilor trăiesc cu gândul că într-o zi vor pleca din această țară, așa cum au făcut-o părinții, mătușile,verișorii și alții din localitate. Cu acest gând nu mai au interesul să studieze, să crească în ei valorile umane și să le inhibe pe cele inumane.

Copii crescuți cu bani din Italia, Anglia, Germania, etc., lipsiți de educație părintească și morală, în schimb asigurați cu diverse gadgeturi.

Și da, voi învinui părinții, școala, organele de ordine pentru că nu-și îndeplinesc funcțiile.

Și da, voi învinui și conducerea țării pentru că nu stimulează nici într-un fel aceste entități.

Problema nu e deasupra, putem să-i învinuim pe toți, inclusiv pe Mark Zuckerberg, problema începe, în primul rând, de la fiecare din noi, de la ceea ce vedem și consumăm acasă, la școală, în stradă, în transport, etc..

Aruncăm gunoi în stradă pentru că afară și așa e murdar.

Dar cum zicea mama:„Dacă X va sări în fântână, tu tot te vei arunca?”. Probabil că da.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților