Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița și Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă au susținut declarații de presă, după ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București, informează CURENTUL.
„A fost o ședință de lucru, nu doar una festivă. Ambele echipe au venit determinate să utilizeze la maxim oportunitățile de pe agenda bilaterală pentru acțiuni cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În acest sens e o semnificație aparte decizia de a construi un pod nou peste Prut, un pod care va uni două localități cu același nume – Ungheni. Prin construcția acestui pod Iașiul se apropie de Chișinău, iar Chișinăul se conectează direct cu rețeaua de autostrăzi europene. Este primul pod nou care va lega malurile Prutului după independență”, a declarat Gavrilița.
Totodată, ea a spus că, în cadrul discuțiilor au avut și înțelegere pe dimensiunea proiectelor discutate.
”Îmi exprim satisfacția și recunoștința pentru aprobarea unor proiecte majore, unul din ele fiind Fondul de 100 milioane de euro pus la dispoziție sub formă de donație pentru proiecte de dezvoltare în RM. Sunt bani care vor aduce dezvoltare în regiunile Moldovei, vor crea locuri de muncă, se vor transforma în infrastructură, care să facă viața comunităților mai bună: acces la apă de calitate, stații de epurare, servicii publice de calitate, proiecte culturale și de dezvoltare a turismului. La fel serviciile de roaming care urmează să se ieftinească semnificativ pentru utilizatorii de telefonie mobilă din RM și România”, a precizat Premierul.
La fel, Gavrilița a menționat în special și despre Memorandumul privind cooperarea în domeniul securității energetice. ”Suportul oferit de UE și în mod special România a fost esențial pentru depășirea momentelor celor mai critice prin care am trecut în luna octombrie”, a spus ea.
De asemenea, Premierul RM a menționat că au fost semnate mai multe documente importante privind digitalizarea, învățământul, cercetarea, cooperarea pe dimensiunea justiției și combaterea corupției.
În același timp, Premierul României Nicolae-Ionel Ciucă a menționat că, reuniunea de astăzi a oferit oportunitatea unui dialog de substanță asupra priorităților comune ale celor două executive.
Am salutat în discuții dinamica excelentă a dialogului și cooperării bilaterale pe care le avem la toate nivelurile. România a fost și este alături de RM căreia în plină criză i-a acordat în anul 2020, asistență financiară pentru dezvoltare în valoare totală record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației. Agricultorii din R. Moldova au primit peste 6 mii de tone de motorină din partea României. Volumul comerțului pentru anul 2021 este de 2,4 miliarde de dolari, un record privind relațiile bilaterale. Este nevoie de hotărâre pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din R. Moldova și a climatului investițional”, a declarat Ciucă.
Cristina Jicol