[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: Votul prin corespondență este oferit fie tuturor cetățenilor care locuiesc în străinătate, fie nimănui
12 Martie

Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), afirmă că proiectul de lege privind votul prin corespondență are „câteva lacune logice și juridice”, informează CURENTUL.

„Personal, eu susțin rolul votului la distanță (electronic și prin corespondență), ambele fiind practici consacrate, care implică și riscurile lor. Constat că aplicarea modelului propus de autor în alegerile din 2024 va afecta principiile de universalitate și egalitate a cetățenilor în procesul electoral, aducând atingere normelor și obligațiilor internaționale. Votul prin corespondență este oferit fie tuturor cetățenilor care locuiesc în străinătate, fie nimănui”, a declarat politicianul.

Potrivit spuselor sale, un sistem al votului electronic ar rezolva problema acestor dezavantaje, însă atunci CEC trebuie să asigure siguranța votului și posibilitatea tuturor celor interesați să obțină certificatele electronice necesare la preț accesibil din partea autorităților Republicii Moldova.

„Crearea de discriminări la exercitarea dreptului de vot face nelegitime rezultatele, indiferent de bunele intenții ale autorului, așa spun recomandările Comisiei de la Veneția”, a conchis Igor Munteanu.

Inapoi la arhiva noutaților