[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Vom participa activ la promovarea reformei Guvernului”
19 Iunie

Liderul grupului parlamentar popular, Valeriu Ghilețchi, susține că grupul condus va participa la reforma Guvernului și va susține modificarea sistemului electoral actual în unul mixt. Despre aceasta, politicianul a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, transmite CURENTUL.

Valeriu Ghilețchi spune că proiectul reformării Guvernului pare a fi unul reușit.

„Vom participa activ la promovarea acestei reforme. Am luat cunoștință de proiectul votat de Guvern. În mare parte este un proiect reușit, dar urmează să fie îmbunătățit în Parlament. Vom veni cu anumite amendamente pentru îmbunătățirea proiectului. Printre criteriile importante sunt eficiența noii structuri a Guvernului, controlul parlamentar, transparența decizională și integritatea membrilor Cabinetului de miniștri. În funcție de varianta finală, vom decide dacă îl vom susține sau nu”, spune Valeriu Ghilețchi.

Totodată, politicianul spune că grupul rămâne pe poziția enunțată anterior privind modificarea sistemului electoral, dar urmează să vină cu o serie de amendamente.

„Ultimele sondaje și studii arată clar ca majoritatea cetățenilor vor o schimbare a sistemului electoral. De aceea, susținem în continuare sistemul mixt ca o formă de compromis pentru a realiza schimbarea sistemului electoral. Așteptăm recomandarea Comisiei de la Veneția. Urmează, de asemenea, să venim cu o serie de amendamente la proiectul comasat în prima lectură. Printre ele vor fi coborârea pragului electoral la 3 sau 4 procente, criterii clare privind formarea circumscripțiilor electorale, modalitatea de formare a circumscripțiilor pentru diasporă. Toate acestea luate împreună vor determina votul nostru în lectura a doua”, a adăugat Valeriu Ghilețchi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților