Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat, la Cahul, a III-a dezbatere publică despre identitatea civică în R. Moldova în contextul proceselor ce decurg în țară și specificul existent, transmite CURENTUL.
Reprezentanții USC „Bogdan Petriceicu Hașdeu” au menționat că trebuie distrus peretele pus între minoritățile etnice și cetățenii de rând.
Reprezentantul Oficiului Comisariatului OSCE în Moldova, Sergiu Conoval, a menționat că, timp de 25 de ani, comisarii OSCE s-au confruntat cu diverse probleme ce țin de identitatea națională.
„Recunoașterea și acceptarea culturii grupurilor și minorităților etnice nu sunt suficiente pentru a pune bazele unei culturi în acest sens. Guvernul urmează să aprobe până la sfârșitul acestui an o Strategie de ține de identitatea civică comună și inclusivă, aici sunt incluse obiective de lungă durată, pentru 11 ani. Cele patru domenii prioritare sunt: participarea la viața publică, limba ca mijloc de integrare, dialogul intercultural și apartenența la statul R. Moldova, mass-media”, a spus Sergiu Conoval.
Cristina Pendea