[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație tranșantă a unui ex-ministru din Guvernul Greceanîi: „Pentru partenerii externi, aceste alegeri nu prezintă nici interes”
6 Octombrie

Ex-ministrul moldovean al Finanțelor în guvernul condus de Zinaida Greceanîi, Mariana Durleșteanu, economist cu experiență de peste 20 de ani în finanțe, fost senior banker în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), consideră că votul din 30 octombrie 2016 va fi unul al „disperării și lehamitei”, transmite Curentul cu referire la interviul acordat pentru Deutsche Welle.

„Cred că va fi un vot al disperării și lehamitei, pentru că cetățenii sunt hrăniți până la intoxicare cu dezgustătoarea „stabilitate”, îndrăgită de UE și Washington, care se fac a nu vedea starea de captivitate a statului Republica Moldova. În paralel, guvernanții de la Chișinău tolerează molcom acțiunile sfidătoare ale Rusiei. De fapt, cetățenii vor avea de ales între doi candidați, chiar dacă lista pretendenților la fotoliul de șef al statului este mare. Nu cred că după dezamăgirile din ultima vreme, după răsunătoarele scandaluri de corupție, cetățenii vor mai vota geopolitic sau doctrine politice. Pe fondul dezamăgirii și sărăciei, cred că va câștiga cel care va reuși aproape imposibila performanță de a le reda oamenilor o minimă speranță în ziua de mâine”, spune ea.

Durleșteanu nu crede că alegerea președintelui prin vot direct ar putea produce vreo schimbare palpabilă în Moldova acum.

„Cel mai probabil, scenariul e scris demult, iar noi asistăm la niște scene de teatru… Se vor schimba doar niște „actori”. Poate va fi sacrificat și cineva din „regie”, că trebuie să mimeze cumva o pretinsă „curățenie” în sistem. Asta place celor de afară. Dar dacă cineva e atât de naiv și crede că gruparea care controlează astăzi puterea la Chișinău își dorește cu adevărat reforme – e problema lui. La crearea actualului sistem nociv, cu rezistență patologică la reforme, s-a lucrat din greu ani de zile, iar acum această „găinușă de aur” produce bani pentru gruparea care a crescut-o. Acceptarea reformelor ar însemna să renunțe de bună voie la a mai controla fluxurile financiare. Vă imaginați una ca asta? E ridicol să mizezi pe faptul că o „elită” politică dubioasă și șantajabilă va implementa mâine niște reforme care le-ar pune în pericol libertatea și averile exponenților acestei „elite” putrede”, susține ex-ministrul.

Ea mai afirmă că, pentru partenerii externi, aceste alegeri nu prezintă nici interes, dar nici nu reprezintă vreun pericol.

„Ei au probleme mai importante: situația legată de Turcia, Brexit, criza imigranților, etc. Din păcate, Moldova a ratat șansa de a rămâne la loc vizibil pe agenda UE, pentru că a dezamăgit, pentru că s-a furat miliardul, pentru că politicienii au trișat. După furtul miliardului suntem „ciuma Europei”. Va fi foarte greu să „spălăm” țara după acest jaf care ne-a făcut celebri, iar după ce miliardul a fost pus pe spatele amărâților, va fi și mai greu să redăm o speranță oamenilor, pentru că sărăcia va deveni pentru ei o problemă din ce în ce mai stresantă”, mai spune acesta.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților