[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Societatea moldovenească ar trebui să adopte o poziție comună cu privire la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova”
13 Decembrie

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, consideră că societatea moldovenească ar trebui să adopte o poziție comună cu privire la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova. Această opinie a fost exprimată în cadrul mesei-rotunde „Neutralitatea permanentă a Republicii Moldova-alegerea suverană a poporului”, care a fost organizată în Parlament la 12 decembrie.

Vlad Batrîncea a menționat că în societate au apărut mai multe întrebări vizavi de anumite subiecte, care erau foarte clare până de curând, inclusiv cu referire la statutul de neutralitate permanentă, consfințit în Constituție. Oare statutul de neutralitate permanentă protejează Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova se simt protejați, au nevoie de parteneriat cu blocuri militare? Potrivit deputatului, la aceste întrebări ar trebui să răspundă întreaga societate, inclusiv clasa politică, mediul academic, experții, societatea civilă și mass-media.

„Vorbind de neutralitatea permanentă, Republica Moldova, ca democrație tânără, ca țară mică, examinează experiența altor state. În ce măsură este potrivit pentru Republica Moldova exemplul Elveției, o țară mică care are propria poziție în fața marilor puteri și își apără statutul de neutralitate permanentă? Sau ar trebui să luăm în considerare exemplul Austriei, care a încheiat acorduri bilaterale cu mai multe state care susțin neutralitatea Austriei? Sau ar trebui ca Republica Moldova să aibă propria experiență, propria matrice, propriul model, propria poziție în lumea modernă?”- a menționat Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a subliniat că, indiferent de modelul care va fi elaborat, acesta trebuie să reprezinte poziția comună a întregii societăți, să fie recunoscut la nivel internațional, Republica Moldova să asigure protecția propriilor interese, iar cetățenii țării să se simtă protejați.

De asemenea, Vlad Batrîncea a anunțat intenția fracțiunii parlamentare BCS de a promova adoptarea proiectului de lege organică privind consolidarea neutralității permanente a Republicii Moldova.

 

Inapoi la arhiva noutaților