Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, de regulă, se consideră că despre un Guvern poţi să-ţi dai cu părerea doar după 100 de zile de la învestirea sa în funcţie, informează CURENTUL.
ntr-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Negruța a scris că, această perioadă se consideră una de acomodare, dar şi de startare a anumitor acţiuni.
„Totodată, prestaţia Guvernului în această perioadă îţi permite să-ţi faci o impresie generală despre potenţialul său. Acum, că au trecut 100 de zile de la învestirea Guvernului Sandu, cred că putem face deja un prim bilanţ al activităţii acestuia. Prima concluzie este că actualul Guvern nu are o viziune clară de dezvoltare a ţării. Astfel, în aceste 100 de zile, Executivul s-a axat mai mult pe demiterea unor demnitari şi pe promovarea altora în funcţii de răspundere. S-au promovat şi anumite proiecte de legi, dar acestea, ca şi demiterile menţionate, au ţinut mai mult de ceea ce noua guvernare numeşte „dezoligarhizare”. În rest, Guvernul nu a propus nici un proiect de strategie sau de oricare alt document naţional, care ar fi permis de concluzionat că are o viziune clară de dezvoltare a ţării. A doua concluzie este că, chiar dacă a declarat sus şi tare că a pus în funcţii-cheie, inclusiv de miniştri, oameni cu o pregătire destul de bună, aceştia aşa şi nu au găsit contactul cu realităţile din Republica Moldova. Şcoliţi pe la Harvard, activând în funcţii importante peste hotare, aceşti oameni s-au dovedit a fi depăşiţi de realităţile din Moldova, ceea ce a afectat la modul serios eficienţa Guvernului în general. Deşi, posibil, problema nu e în realitatea noastră dură, ci în incompetenţa şi lipsa de pregătire a noilor membri ai Cabinetului de miniştri. Urmărind activitatea anevoioasă a noului Guvern, devine clar că, după trei ani de opoziţie, printre mitinguri, proteste şi live-uri pe facebook, ei aşa şi nu au găsit timp ca să pregătească măcar careva plan de acţiuni şi să asigure o comunicare reciprocă. Iar acum încearcă să se dumirească din mers… Însă poporul s-a săturat de experimente asupra sa…”, a scris Negruță.
Potrivit lui, a treia concluzie ce poate fi făcută este că şi acest Guvern, ca şi precedentele, a devenit victima propriului populism.
„Vă mai amintiţi declaraţiile de la început de mandat ale Premierului Maia Sandu despre schemele cu implicarea familiei ex-Premierului Pavel Filip? Dar despre schemele „demascate” de ministrul Brânzan în care figurau sume de peste 400 milioane lunar? Iată că nici una din aceste declaraţii „incendiare” ale noii puteri nu şi-a găsit continuitatea şi, în rezultat, avem toate motivele să bănuim Executivul de populism şi de încercarea de a-şi face PR ieftin. Chiar dacă unele acţiuni au fost demarate, oricum puterea s-a „încâlcit” în ele. Un exemplu este şi cazul concesionării Aeroportului Chişinău. De undeva a apărut Rothschild, activele AviaInvest parcă sunt arestate, dar proprietarul său se schimbă, Premierul şi ministrul Economiei s-au încurcat în declaraţii etc. Este evident faptul că guvernarea nu înţelege ce se întâmplă, după cum e evidentă şi lipsa oricărei coordonări la nivel de acţiuni în cadrul Executivului. A patra concluzie este că noul Guvern nu are capacitatea de a controla deloc situaţia din ţară. Cresc preţurile, tarifele, au loc procese ce afectează direct nivelul de viaţă al oamenilor, dar noul Guvern nu intervine deloc, se uită neputincios cum starea de lucruri degradează tot mai mult şi mai mult, iar disperarea pune stăpânire pe oameni. A cincea concluzie este că Guvernul nu are deloc capacitatea de a lupta cu ceea ce se numeşte sistem, despre care se zice că ar conduce de facto Republica Moldova deja al treilea deceniu. Astfel, nu s-a întreprins nimic pentru demonopolizarea economiei, aceasta rămânând sub controlul sistemului; nu s-a făcut practic nici o mişcare pentru schimbarea situaţiei în justiţie, sistemul păstrându-şi intacte poziţiile; încercările de a interveni pentru a schimba situaţia în domeniul procuraturii eşuează lamentabil, lucru care se vede tot mai clar, chiar dacă guvernarea încearcă să promoveze anumite proiecte de legi etc”, a mai scris el.
Andrei Negruța a menționat că a şasea concluzie este că actuala guvernare nu are soluţii pentru sistemul social. „A şaptea – că nu are o strategie clară de acţiune în plan extern; a opta – că nu are o viziune de soluţionare a problemei transnistrene; a noua – că nu are nici cea mai vagă idee cum să atragă investiţii şi să creeze noi locuri de muncă; a zecea – că, deşi se declară exponentă a intereselor diasporei, nu ştie cum să-i determine pe cetăţenii noştri să revină acasă (cu excepţia celor cărora li s-au oferit funcţii de miniştri), după cum nu are nici soluţii pentru a opri exodul de populaţie mereu în creştere. Multe alte concluzii pot fi făcute, dar, din păcate, marea majoritate a acestora nu e în favoarea Guvernului Sandu, ajuns la primele 100 de zile de la învestirea în funcţie. De aceea, voi pune punct aici. Lucrurile sunt clare. Dureros de clare…”, a conchis Negruța.
Andriana Cheptine