[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: Referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană – o „stratagemă electorală” de a manipula alegătorii
1 Februarie

Concluzia generală și în mare parte evidentă ar fi că referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană – această „stratagemă electorală” ține de dorința de a manipula alegătorii care vor prefera să voteze pur și simplu „util”. Declarația a fost făcută de Igor Klipii, secretar general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), informează CURENTUL.

Politicianul a spus că se creează impresia că “Referendumul” este ceva mai mult decât o „naivitate” sau o „ambiție personală”, adică nu doar un mecanism bazat pe un mesaj banal: „PAS/candidatul – este unica și „cea mai proeuropeană soluție”.

“Alegerile locale au demonstrat că în condițiile rivalității PAS nu și-a putut adjudeca victoria și, prin urmare, se impun tehnici și pași mai eficienți.

Ceea ce trebuie realizat în perioada imediat următoare ar fi anihilarea contracandidaților și a mesajului electoral a acestora, iar Referendumul poate fi transformat într-o adevărată tehnologie electorală. Anumite elemente au fost testate deja în perioada protestelor organizate de Șor. Frica de a fi pus în rând cu Șor și în rînd cu mesajele promovate de propaganda rusească au dus la „amuțirea” partidelor pro-europene și pro-românești. Tot atunci au fost testate și modalitățile de „dezbatere publică” dar și aliniate organizațiile de media și a celei de „societate civilă”. Recentele alegeri locale (pe alocuri încă în desfășurare!) au „plusat” elemente noi de control și manipulare”, a menționat el.

Igor Klipii a mai spus că există temei să credem că această experiență va fi contabilizată și aplicată novator.

“E greu să pătrunzi în imaginația persoanelor care construiesc campaniile PAS-ului, dar unele lucruri pot fi presupuse. Asta ar însemna:

– „Acutizarea luptei” cu corupții de pretutindeni care își vor unifica eforturile pentru a deturna victoria binemeritată a „candidatului principal”. Putem presupune că aliații noi (de prin unele raioane) a PAS-ului, altădată parte a sistemului oligarhic, se vor alia și ei noilor stăpâni. (?)

– Isterizarea mesajului privind pericolele la care este supus PAS, iar „PAS = integrarea europeană=este însăși viitorul RM”. Știrile false, războiul hibrid va fi un pericol în creștere iar soluția va putea fi identificată și aplicată doar după și dacă se va vota corect. Putem fi siguri că, finalmente, soluția pentru toate aceste pericole va putea fi găsită doar după alegerile parlamentare. Nicidecum până atunci.

– Evitarea totală a dezbaterilor pe probleme „interne”, inclusiv evitarea oricăror referințe la Condiționalități declarate drept implementate de guvernare. Vom discuta despre niște „%” enigmatice și nu despre „condiționalități”.

– Dezbateri pe subiecte principiale și concrete cu participarea „candidatului principal” nu sunt de presupus.

– Terorizarea opoziției democratice și pro-româneștii (în particular!) de a se alia cu „candidatul principal” : „să lăsăm la o parte ambițiile”, să fim „uniți în fața pericolului”, „votați util”, „nu săriți la gâtul candidatului salvator”, „ nu faceți jocul dușmanilor țării”, „ Unirea nu acum” , „NATO nu acum” etc… Această campanie deja este pornită.

– rămâne să vedem cine va fi „partenerul”-dișman în campania respectivă, adică cel care trebuie să mențină atenția pe subiectele respective dar mai puțin pe soluțiile pentru acestea!). Se presupune că acesta va fi …Dodon”, a mai declarat fruntașul CUB.

Potrivit lui Igor Klipii, scopul magistral al referendumului ar putea fi acutizarea conflictelor politice și divizarea pe baricade ireconciliabile a societății.

“Nu cred că cei de la guvernare nu înțeleg acest pericol”, a conchis el.

Inapoi la arhiva noutaților