„De ce nu cedează COVID-19? Cine ce are de făcut?” – la aceste două întrebări au încercat să răspundă experta în probleme de sănătate publică, Ala Tocarciuc, și directorul executiv al Expert – Grup, Adrian Lupușor, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.
Ala Tocarciuc a afirmat că R. Moldova se află încă la a doua fază – răspunsul.
„Pregătirea de apariția unui oarecare agent patogen a început încă în 2008 când OMS a adunat toate țările și le-a spus că există un asemenea risc și că țările trebuie să fie pregătite. Anume prin dotarea laboratoarelor cu echipamente necesare, reguli de comportament în instituțiile medicale, instruiri etc. Răspunsul R. Moldova la COVID-19 a început încă în februarie. La această etapă ne aflăm și acum. La faza de recuperare încă nu am ieșit. Presupunerea de ce nu s-a întâmplat acest lucru, probabil este că nu am executat cele necesare la nivel tehnic. Vedem experiența țărilor care au ieșit din faza răspunsului. Noi trebuie să urmărim contactele. Dacă le-am fi identificat la timp, dacă am fi testat oamenii și i-am fi plasat în izolare și oamenii ar fi respectat întocmai să nu iasă din casă, atunci am fi și reușit”, a spus Ala Tocarciuc.
La rândul său, Adrian Lupușor a menționat că pandemia a dus la criză economică, pe care trebuie să o depășim.
„S-au redus vânzările, veniturile bugetare, unele companii au redus cheltuielile salariale, s-au optimizat cheltuielile per general, salariile au scăzut și acest lucru a afectat consumul. Suntem aproape să intrăm în faza dificilă. Este o perioadă extrem de importantă când Guvernul va trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru a ieși din criză”, a spus Adrian Lupușor.
Cristina Parfeni