[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Prin votul uninominal se va reduce numărul femeilor în Parlament”
10 Aprilie

Reprezentantele mai multor organizații din Moldova nu susțin trecerea la sistemul electoral uninominal, pentru că astfel se vor reduce considerabil numărul femeilor în Parlament, transmite CURENTUL.

Președinta Uniunii Femeilor din R. Moldova, Tatiana Bujoreanu, a declarat că femeile au o activitate politică mai deosebită decât cea a bărbaților.

„Femeile aleg activitatea politică pentru că au studii, calificare și ambiții. Nu se tem să ia anumite decizii și să activeze în acest domeniu. Astăzi trebuie de înțeles că parteneriatul între femei și bărbați în politică ține de democrație. Indiferent de legea egalității de gen, femeile oricum sunt subminate.

Analizând proiectul modificării sistemului electoral, organizația noastră nu-l va susține optând pentru sistemul actual. Noi credem că sistemul electoral uninominal va reduce numărul femeilor în Parlament”, a apus Bujoreanu.

Ex-deputata Ludmila Borgula a reiterat că, practic, toate instituțiile principale de stat sunt conduse de bărbați, iar adjuncții lor sunt femei.

„În 1998 din partea la toate fracțiunile parlamentare erau doar 8 femei. Am creat un grup de activiste pentru a propune egalitatea de gen, iar primele întrebări ale membrilor era dacă femeile au aceleași drepturi ca și bărbații? Femeia se implică în politică atunci când are dreptul că voteze o anumită lege”, a spus ex-deputata.

Președinta Platformei Egalității de Gen, Valentina Bodrug – Lungu, a spus că nu este clar dacă sistemul va permite femeii să fie în egalitate cu bărbații în politică.

„Mai mulți experți au analizat practicile din alte țări. Poziția noastră este că nu există sisteme bune sau rele, problema este în implementarea acestora. Avem temeri că femeile noastre pot rămâne, practic, înafara sistemului”.

Olga Goncearova, Președinta Adunării Popoarelor din Moldova, a spus că în trecut sistemul uninominal era foarte eficient, dar timpurile se schimbă. „Erau atunci alte timpuri și norme. Sistemul uninominal trebuie de șters. Vor începe să se grupeze deputații, de unul singur deputatul nu va decide nimic. În al doilea rând, nu este clar cum cetățenii își vor putea retrage deputatul”, a precizat ea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților