Votul peste hotare este o realitate căreia trebuie să-i facem față. Declarația a fost făcută astăzi de Sergiu Odainic, șef adjunct al Direcției Generale Afaceri Consulare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul Conferinței post-electorală „Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, informează CURENTUL.
Sergiu Odainic a declarat că, cetățenii noștri migrează, călătoresc, dar continuă să fie cetățeni chiar și peste hotare, iar autoritățile din RM sunt obligate să le ofere la maxim dreptul de a-și exprima votul în mod liber.
„Este nevoie de a stabili criterii mult mai concrete privind deschiderea și amplasarea numărul secțiilor de votare care urmează a fi deschise peste hotare. Înregistrarea prealabilă este o unealtă bună, însă, deocamdată nu este populară. Ca soluție, este necesar de a introduce unele amendamente în Codul electoral, la aspectul votării peste hotare. Ar fi bine introducerea metodelor alternative de votare: votul prin corespondență, electronic, dar și amplasarea cabinelor electronice de vot în secții de votare peste hotare”, a precizat el.
Potrivit lui Sergiu Odainic, este nevoie de o mai amplă mediatizare în diasporă: discuții cu organizațiile diasporale, un dialog intens și constat.
Sergiu Odainic a menționat că ar fi un pas semnificativ -suplinirea sau antrenarea eventualilor președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare peste hotare în cadrul Centrului de Instruire Continuă. „Care eventual s-ar putea deplasa peste hotare ca să participe în calitate de președinți ai Birourilor, dat fiind faptul că în momentul de față este limitat prin legislație, iar în calitate de șef al biroului pot fi angajații din cadrul instituțiilor sistemului diplomatic”, a conchis Odainic.
Andriana Cheptine