[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Orice persoană pe care procurorul o dorește arestată, este arestată”
19 Aprilie

„Pentru ca o persoană să fie arestată, procurorii trebuie să dovedească prin probe că este o bănuială că persoana ar fi putut comite această infracțiune, că persoana, existând această bănuială, ar putea fugi de la proces, poate influența martorii sau comite alte infracțiuni. Dacă aceste elemente nu sunt dovedite suficient, persoana nu poate fi arestată, ea trebuie să rămână în libertate”. Declarația a fost făcută de Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite CURENTUL.

Expertul consideră că judecătorii moldoveni nu argumentează aceste aspecte.

„Judecătorii moldoveni nu prea argumentează aceste aspecte, chiar dacă ele sunt prevăzute și în legea moldovenească și, practic, arestează nouă din zece persoane solicitate de procurori prin motivări de banchetă, însemnând în termeni practici că orice persoană pe care procurorul o dorește arestată, este arestată”, spune Vlad Gribincea.

Cazuri de acest gen sunt mai multe.

„Exemplul clasic este chiar dosarul domnului Șarban, fost pretor de Chișinău, care a fost reținut de către procurorii anticorupție cu 14 ani în urmă, iar drept motivare a arestării nu s-a scris în ce constau riscurile, ci doar s-au reprodus prevederile din Codul de procedură penală. Această practică, în mare parte, este prezentă și astăzi”, a mai spus Vlad Gribincea.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților