[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Organele statului ar trebui să prevină asemenea declarații, precum cele de Unire”
7 Februarie

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” și Mișcarea Națională „Voievod” au organizat o conferință de presă cu tema „„Urmașii lui Ștefan” și „Voievod” sesizează organele de drept asupra trădării de patrie din partea unor primari și consilieri locali”, informează CURENTUL.

Președintele mișcării de tineret, Dumitru Roibu, a comunicat poziția organizațiilor cu privire la Declarațiile de Unire cu România, semnate de mai mulți aleși locali.

„În viziunea noastră, o asemenea atitudine din partea conducătorilor nu este altceva decât o rușine pentru țară. Dacă e să ne referim la aceste documente, ce au fost semnate și la efectele juridice, atunci înțelegem că sunt nule. Sunt niște elemente politice pentru a ridica acest val de unionism în țară”, a precizat el.

Prin urmare, Roibu a anunțat despre o adresare către trei instituții ale statului, prin care le solicită să se expună cu privire la legalitatea declarațiilor de unire cu România. „Noi am pregătit adresări către Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală și solicitam să se expună cu privire la legalitatea semnării unor asemenea declarații din partea aleșilor locali. Constituția Republicii Moldova prevede clar că statul RM este suveran, unitar și indivizibil. Este articolul 32 din Constituția Republicii Moldova „Libertatea opiniei si exprimării”, care spune că se pedepsește prin lege. Primarii Republicii Moldova contestă existența statului moldovenesc. Ce caută ștampila Primăriei pe o asemenea declarație? Dacă e sa mergem mai departe, atunci știm că avem organele statului care ar trebui să prevină asemenea declarații. Noi înțelegem că organele securității statului au atribuții depline, care să asigure independența și securitatea”, a precizat acesta.

Totodată, Roibu a vorbit despre promovarea „masivă” a declarațiilor de Unire de către mass-media din RM și România, dar și despre emoțiile prezentate în declarație – „că ei își doresc unirea necondiționată”. „Asemenea declarații sunt foarte serioase și masiv promovate de mass-media din Republica Moldova și România. Am văzut în această declarație foarte mult populism și emoții, că ei își doresc unirea necondiționată. În Codul penal al Republicii Moldova, articolul 337, trădarea de patrie se pedepsește cu închisoare. Dacă ești primar și aplici ștampila primăriei – fii gata să răspunzi pentru ceea ce ai făcut”, a precizat el.

Pe de altă parte, Președintele Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru, susține că până la sfârșitul anului vor semna mai multe localități pentru Unirea cu România, care potrivit lui – „reprezintă o ofensă”. „Participăm anul acesta la un concurs al trădătorilor de țară și avem 10 candidați, iar până la sfârșitul anului vor mai multe candidaturi. Pentru noi este o ofensă, avem niște primării care nu fac niște deosebiri între țară sa și țara vecină. Cel mai interesant este că acești primari sunt din Partidul Democrat. Ei spun că motivul semnării ar fi că, în România sunt salarii mai mari, cred că sunt niște lucruri oribile ceea ce cer ei. Avem un respect pentru România, pentru că suntem legați în tot ceea ce ține de cultură, artă, etc.”, a menționat Pascaru.

În același timp, Dumitru Roibu a adăugat despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse. „Sesizările sunt gata, imediat mergem și le depunem la toate cele 3 instituții. Noi am elaborat și scrisori către fiecare Primărie în parte ce a semnat declarația, ca primarii și secretarii să argumenteze cadrul legal, ce le-a permis să pună ștampila pe document, dacă este document. Săseni este ultima localitate ce a semnat această declarație, fiind 11 localități ce au semnat, însă la etapa actuală văd ca s-au oprit”, a menționat acesta.

De menționat că, până la ziua de azi – 7 februarie 2018, 13 localități au semnat Declarația de Unire cu România, iar, potrivit rezultatelor alegerilor locale din 2015, acestea sunt conduse de primari propuși de: PLDM, PNL, PD, PL și candidați independenți.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților