[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Noul președinte al AȘM trebuie să depună efort pentru a scăpa de sub influența politică”
28 Martie

Consilierul Președintelui R. Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, este de părere că noul Președinte al Academiei de Științe trebuie să iasă de sub influența politică, transmite CURENTUL.

Corneliu Popovici menționează, într-o postare pe o rețea de socializare, că noul Președinte al AȘM trebuia să-și preia funcția încă la începutul anului 2018.

„Alegerea noului Președinte al AȘM a întârziat cu mult. El trebuia să-și preia funcțiile cel târziu la începutul anului 2018. Dar, din cauza inconsecvenței din partea fostei majorități parlamentare, legea a permis această tergiversare.

Noul președinte ar trebui ales în baza de alternativă, cel puțin din perspectiva acumulării unor noi propuneri, programe, strategii de dezvoltare etc. El trebuie să depună un efort real pentru a scăpa de sub influență politică. Chiar dacă în Codul pentru știință și inovare este stipulat că AȘM este o instituție nepolitizată, în unul din articole este clar formulată ideea că Președintele AȘM poartă responsabilitate în fața guvernului.

Am ferma convingere că un program ambițios, prin care vor fi restabilite știința moldovenească, sistemul de cercetare și inovare, statutul și prestigiul AȘM îi va asigura noului Președinte al Academiei un loc important în istoria științei moldovenești”, scrie Corneliu Popovici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților