[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Moldova, dintr-o poveste de succes, a devenit pentru partenerii de dezvoltare, în special pentru UE, o durere de cap”
7 August

Agenţia de presă IPN a organizat o nouă dezbatere publică, în cadrul căreia a pus în discuție situația privind relaţiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare, în contextul votării sistemului mixt, informează CURENTUL.

 Directorul ADEPT, Igor Boțan, expert, a catalogat relațiile RM cu UE, exact așa cum se menționează în declarația comună a oficialilor europeni Federica Mogherini și Johannes Hahn.

„Pentru UE, vedem și din acest comunicat al lui Hahn și Mogherini, Comisia de la Veneția este punct de referință. Potrivit acestui comunicat de presă, RM a ignorat în totalitate recomandările Comisiei de a Veneția, așa și se caracterizează relațiile noastre cu principalul partener de dezvoltare –  UE”, a precizata Boțan.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a menționat că, la votarea proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral, s-au luat în considerare absolut toate recomandările Comisiei. „Eu nu aș vrea să spun că relațiile RM cu partenerii noștri strategici s-au înrăutățit. Este probabil o pauză acum care s-a făcut. Noi am spus că dorim să ducem în continuare discuțiile cu ei, pentru a prezenta informația veridică. Da, este o mică neînțelegere, a fost influențată această neînțelegere și de unele structuri europene printr-o anumită informație transmisă de unele partide de la Chișinău. Nu este nimic pierdut și din toamnă lucrurile se vor restabili”, a punctat Gămurari. 

Vicepreședinte PLDM, Alexandru Bujorean, a afirmat că relațiile cu UE sunt mai rele. „PLDM se declară profund îngrijorat de situația în care s-a pomenit țara noastră, după votul de interes îngust care a avut loc în iulie curent. PPE și ALDE au solicitat instituțiilor europene să evalueze imediat declinul statului de drept și a standardelor democratice din RM, să oprească orice finanțare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate pentru orice asistență financiară viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere RM -UE. Dacă va fi reevaluat Acordul de Asociere vor avea de suferit în primul și în primul rând oamenii de rând. Toate acestea sunt catastrofale pentru țara noastră”, a menționat Bujoreanu.

Preşedintele Grupului parlamentar PPE, Valeriu Ghileţchi, a spus că, relațiile dintre autoritățile RM și UE sunt într-un cadru politic normal.

„Evident, după ce a fost votat sistemul mixt, acest lucru a generat o reacție mai critică din partea structurile europene, dar eu nu văd nimic grav în această reacție. Am făcut ceea ce am făcut, eu nu dramatizez această reacție critică din partea structurilor europene. Cred că, e nevoie de mai multă comunicare, iar prin această comunicare ar trebui și noi să înțelege îngrijorările partenerilor de dezvoltare, dar pe de altă parte și ei ar trebui să înțeleagă ce facem și de ce facem ceea ce facem”, a spus Ghilețchi. 

Secretar general PAS, Igor Grosu a menționat că, Moldova, dintr-o poveste de succes, a devenit pentru partenerii de dezvoltare, în special pentru UE, o durere de cap. „O mare dezamăgire. Relațiile s-au deteriorat, pentru că europenii au înțeles că guvernare de la Chișinău a început pe o perioadă de timp să-i ducă în eroare pe partenerii de dezvoltare, fluturând de fiecare dată cu liste de legi aprobate, mecanisme,  asistență europeană. Europenii au înțeles foarte clar că dincolo de aprobarea unor legi negociate, mai este noțiunea de stat de drept. Nouă ne va fi foarte complicat să restabilim această încredere”, a adăugat Grosu.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților