[ X ]
Declarație: „În Transnistria nu există, practic, societate civilă, care să monitorizeze situația cu drepturile omului”
13 Aprilie

Asociația Promo-Lex respinge acuzațiile parvenite din partea regiunii transnistrene precum că aceștia ar leza statalitatea regiunii prin intervențiile sale de partea stângă a Nistrului în cazurile de apărare a drepturilor omului, transmite CURENTUL.

Potrivit reprezentanților Promo–Lex, cazul s-a extins deja de doi ani, iar din cauza restricționării accesului în teritoriu ei nu se pot apăra conform normelor legale.

Directorul executiv al Promo–Lex, Ion Manole, a spus că instrumentele internaționale în domeniul apărării drepturilor omului nu funcționează în regiune.

„În regiunea transnistreană nu funcționează anumite reguli și norme ale apărării drepturilor omului. Regimul de acolo care deține teritoriul le poate restricționa. În Transnistria nu există practic societate civilă care să monitorizeze situația cu drepturile omului, nu pentru că nu ar fi capabile, dar pentru că în mod automat este tratată drept atac asupra statalității regiunii. Tiraspolul refuză să poarte discuții ce ține de drepturile omului. Noi pledăm ca organizațiile din țară și regiune să poate să aibă acces liber în Transnistria. Scopul nu este unul politic. Din cauza acestei restricții, noi nu știm de ce suntem învinuiți, nu ne putem apăra și nu putem discuta cu victimele. Respingem orice acuzație adusă, or valorile democratice nu pot fi obstacole, dar condiții”, a spus Ion Manole.

Avocata asociației, Nicoleta Hriplivîi, a menționat că societatea civilă din Transnistria nu cunoaște standardele internaționale, iar majoritatea confirmă că sunt victime.

„Dacă zona e închisă nu poți afla tare multe lucruri. Noi trebuie să mergem în teritoriu pentru a discuta cu victimele. Din discuțiile purtate cu unii reprezentanți ai societății civile, am înțeles că ei nu cunosc care sunt standardele internaționale de apărare a drepturilor omului. Practic, 50% din cei cu care am discutat, spun că sunt vizitați periodic de structurile de forță din teritoriu. Noi nu știm care este temeiul acțiunii de investigație, nu cunoaștem nici în ce măsură suntem vizați în investigație. Nu avem avocați care să ne asiste, nu suntem admiși în regiune, nu ne putem apăra drepturile nici acolo, nici aici”, a spus avocata.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților