[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Iată că de la distanță de un Centenar, istoria se revanșează printr-un adevăr istoric”
15 Martie

La Academia de Științe a Moldovei, în cadrul unei mese rotunde, la subiectul „Centenarul Unirii Basarabiei cu România: premise, context, impact” are loc o discuție de totalizare cu privire la cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, informează CURENTUL.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Gheorghe Duca, a comunicat despre importanța întrunirii.

„Luna martie este luna Basarabiei, pentru că aici au avut loc evenimentele principale. Este foarte interesant de știut premisele, ca toată populația să cunoască aceste adevăruri care vin de la oamenii de știință. Consider că, fiecare ar trebui, în primul rând, să asculte oamenii de știință”, a precizat Duca.

Istoricul Gheorghe Cojocaru a vorbit despre cea mai gravă problemă a Republicii Moldova – problema identitară.

„Suntem în ajunul centenarului Unirii Basarabiei cu țara mamă – România. Au trecut aproape 100 de ani, dar problemele cu care se confruntă societatea, practic, sunt aceleași: ce facem cu cultura noastră, cu știința, cine ne asigură securitatea, ce prezent și viitor ne-am dori atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Republica Moldova de astăzi, din păcate, este o societate cu grave probleme, una dintre cele mai grave e problema identitară. Ceea ce s-a întâmplat 100 de ani în urmă a fost un lucru luminos în pagina istoriei noastre, sigur că au fost și cei care au avut de suferit. Cu toate acestea, iată că de la distanță de un centenar, istoria se revanșează printr-un adevăr istoric. Daca noi vom dezbate fără a însuși, riscăm să ne pierdem orientarea în timp și în spațiu”, a precizat el.

Președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Gheorghe Negru, a vorbit despre importanța Unirii Republicii Moldova cu România. „Trebuie să ne uităm din punct de vedere al istoriei, știm foarte bine ce s-a întâmplat. Chiar dacă democrația din perioada interbelică din România nu era cea mai perfectă, totuși, ea nu poarte fi comparată cu regimul sovietic. Cred că perioada interbelică a fost acea gură de oxigen, care a permis românilor din Basarabia să reziste în perioada sovietică”, a declarat acesta.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților