[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație GOPAC, prezentată în Parlament. Iată câți deputați au semnat-o!
12 Octombrie

Declarația Biroului național din Republica Moldova al Organizației globale a parlamentarilor împotriva corupției, GOPAC Moldova a fost astăzi prezentată în plenul Parlamentului, informează CURENTUL.

Potrivit Direcției comunicare a Parlamentului, documentul a fost semnat, până la acest moment de 53 de deputați.

În textul Declarației se menționează că „corupția este cel mai mare impediment în calea prosperității țării, iar cetățenii Republicii Moldova așteaptă de la aleșii poporului, un angajament onest, asumat, de a duce lupta anticorupție până la capăt. Și noi suntem convinși că deputații pot face mai mult”.

De asemenea, în document se precizează că în anul 2016, un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova s-a alăturat rețelei GOPAC – Organizația Globală a Parlamentarilor Împotriva Corupției și s-au angajat să lupte contra corupției folosind instrumentarul pe care îl au la dispoziție – legi și politici, advocacy, interpelări, mesaje și apeluri publice.

De asemenea, Declarația conține un apel pentru realizarea angajamentelor în domeniul combaterii corupției asumate în dialog cu partenerii de dezvoltare, promovarea și respectarea, în noua sesiune plenară, a principiilor de integritate, etică și conduită acceptate în parlamentele statelor democratice.

Totodată, Grupul GOPAC va iniția o rundă de consultări și discuții cu cetățenii pe subiectul corupției, un dialog direct și deschis cu organizațiile societății civile implicate în cercetarea și prevenirea corupției.

Precizăm că, Biroul Național GOPAC Moldova a fost constituit la 12 iulie 2016. Astfel, Moldova a devenit parte a rețelei de peste 60 de birouri naționale ale Organizației Globale a Parlamentarilor împotriva Corupției. GOPAC Moldova are 9 membri, actuali și foști deputați în Parlament, reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare. Membrii grupului își propun să promoveze o cultură de toleranță zero față de corupție și să organizeze discuții publice, să ofere expertiză, analize și luări de atitudine pentru eliminarea acestui flagel din structurile publice și societate. Organizația Globală a Parlamentarilor împotriva Corupției (GOPAC) este o rețea internațională de parlamentari dedicată bunei guvernări și combaterii corupției în întreaga lume. Biroul Național GOPAC Moldova a fost constituit cu sprijinul PNUD, în cadrul proiectului „Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova” implementat cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților