R. Moldova se află între 2 plăci tectonice – Europa și Asia, și poate fi ușor sfărâmată dacă nu încercă să se apropie de o placă sau de alta. Declarația a fost făcută de analistul politic Igor Boțan, în cadrul dezbaterilor publice cu genericul „Genele politice ale moldovenilor: între mit și realitate”, transmite CURENTUL.
La dezbateri au participat reprezentanți ai partidelor politice și ai structurilor academice.
Potrivit reprezentanților, R. Moldova, pe timpul comuniștilor, voia parcursul european al țării, iar de când la guvernare se află proeuropenii – vor să meargă înapoi.
„Noi vorbim de integrarea euroatlantică. Europenii au o abordare mai inteligentă, ei admit „Unitatea prin diversitate”. Consider că, R. Moldova, în calitate de țară, nu a determinat o valoare politologică și un concept de doctrinar clar. Vedem că, timp de 25 de ani se valorifică doar interese. Dacă unim istoria, cultura, biserica, spațiul geografic, este clar că noi trebuie să ne mișcăm în aceiași direcție și să nu presăm acest proces. Sunt de părere că, R. Moldova trebuie să-și păstreze neutralitatea. Ar fi perfect dacă nimeni nu ne-ar impune agenda sa politică”, a spus Vlad Bătrîncea, deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).
Viorel Cibotaru, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM): „Geopolitica demult s-a transformat dintr-o știință în mod interdisciplinar de a acționa, a gândi și aborda problemele. Acest model ține parte de nivelul culturii abordării și este o expresie a gradului statului. Aș folosi termeni politici: populism, criză, manipulare. Preocupările partidelor sunt de a formula și rezolva anumite probleme în termeni geopolitici. Alegătorii noștri se bazează pe probleme locale. Elitele încearcă să rezolve problemele prin alte instrumente decât geopolitică, politică externă și economică. Folosim termeni de vector de Vest și Est, dar noțiunile geopolitice sunt doar pentru manipulare a știrilor”.
Irina Caunenco, doctor în psihologie; Institutul Patrimoniului Cultural, AŞM: „Cetățenii când văd că cineva își exercită un interes, ne punem întrebarea ce vrea să-și satisfacă cu asemenea interese. Geopolitica este o resursă puternică care ajută să percepem timpul de astăzi. Politica crește rapid și înțelegem că trebuie mai puțin de manipulat cu asta. Cetățenii pot cu ajutorul geopoliticii să-și aleagă unde să migreze”.
Angela Colaţchi, conferenţiar, Catedra Ştiinţe politice şi administrative, USM: „Subiecții propun politici eficiente, dar fie nu sunt capabili să le implementeze, fie nu vor. Lucrurile merg încet din cauză însăși a amplasării noastre geografice. Apar unele mituri și noi le credem. Amplasarea în Vest credem că-i una veche, dar această divizare și în trecut. Aici se întâlnesc 2 lumi. Unii spun că „existăm noi pentru că exist eu”, alții spun că „exist eu, existăm noi”. Pentru interese partidelor vor face tot posibilul de a se menține la putere”.
Cristina Parfeni