[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Există riscuri serioase ca RM să fie aruncată într-un conflict regional sângeros”
28 Februarie

Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru, dar și expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi au făcut publică astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o declarație comună cu privire la comemorarea a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, informează CURENTUL.

Declarația a fost dată citirii de către Oazu Nantoii, respectiv, el a amintit că, la 2 martie 2017, se împlinesc 25 ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru.

„În aceste zile, noi îi vom comemora pe toți cei care și-au jertfit viața și sănătatea pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a RM, pentru bunăstarea poporului nostru și pentru libertate și democrație. Totodată, noi reprezentanții partidelor politice de opoziție și a societății civile constatăm cu îngrijorare că actuala guvernare, prin organizarea manifestațiilor dedicate comemorării din 2 martie, încearcă să mușamalizeze propria ignoranță în raport cu problema integrității teritoriale a țării, cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului, în special, a celora care dețin cetățenia RM. Și mai grav este că, acest conflict transnistrean a devenit un business murdar comun al celor de la Chișinău și Tiraspol”, a punctat Nantoi.

Potrivit lor, cauza principală de nesoluționare a conflictului transnistrean este „iresponsabilitatea și incompetența clasei politice din RM care nu este capabilă și nu dorește să ajungă la un consens asupra principiilor de bază ce urmează să stea la temelia statului moldovenesc și nu este în stare să exprime o voință comună de rezistență la tentativele guvernanților de la Moscova de a menține regimul separatist din stânga Nistrului”.

Oazu Nantoi a menționat că fiecare zi de amânare a soluționării conflictului transnistrean lovește grav în perspectiva de existență a statului.

„Există riscuri serioase ca RM să fie aruncată într-un conflict regional sângeros. Dacă nu vom reuși să scoatem statul din captivitate, dacă nu vom asigura o justiție independentă și europeană care să ducă la condamnarea celor corupți, statul RM va fi sortit la o degradare continuă, inclusiv din cauza nesoluționării conflictului transnistrean. Pornind de la conștientizarea acestui fapt, considerăm imperativ ca guvernarea să ceară și să asigure condițiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federației Ruse de pe teritoriul RM. Să elaboreze și să aplice politici justificate de asigurare a drepturilor sociale pentru participanții la restiglirea regimului constituțional, persoanele intern deplasate și victimele agresiunii separatiste împotriva RM. Să promoveze interesele cetățenilor RM în procesul de identificare a soluției de reglementare a conflictului transnistrean”, a afirmat el.

În context, ei au chemat cetățenii RM la „luciditate, la conștientizare realității situației, la mobilizare, solidarizare și consolidare în jurul forțelor politice capabile să lupte până la capăt pentru demnitate, adevăr, libertate și pentru o țară reîntregită”.

Andriana Cheptine

foto: privesc.eu

Inapoi la arhiva noutaților