[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Există o modalitate prin care s-ar putea produce ilegalități la alegerile din 30 octombrie”
21 Octombrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) are toate instrumentele pentru a preîntîmpina fraudarea alegerilor prezidențiale, însă există o modalitate prin care s-ar putea produce ilegalități. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi în cadrul unei dezbateri publice organizată de Ziarul de Gardă, informează CURENTUL.

Cei prezenți au discutat despre riscurile care ar putea surveni în ziua alegerilor prezidențiale din data de 30 octombrie.

Ziarul de Gardă a scris și a publicat mai multe articole, prin care a demonstrat prin probe concrete că, campania electorală ar putea fi fraudată de către anumiți candidați la fotoliul de Președinte al R. Moldova.

Galina Bostan, președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), a declarat că, CEC are o bună pregătire și șansele sunt puține șanse să fie fraudate. „După ce am vizitat CEC-ul, am rămas mulțumiți, astfel am ajuns la concluzia că instituția are toate instrumentele pentru a preîntîmpina fraudarea alegerilor prezidențiale. Există o singură modalitate prin care s-ar putea produce ilegalități, dar asta nu vizează CEC-ul. Corectitudinea datelor depinde mult de administratorii sistemului bazelor de date, doar dacă cu rea-credință vor avea scopul de a ascunde anumite date, atunci s-ar putea comite fraude”, a spus ea.

Specialiștii în IT, prezenți la eveniment, au declarat că pentru prima dată în acest an s-au introdus avertizări sonore de către CEC și sume de control care vor ajuta observatorii să depisteze încălcările mult mai ușor.

Semnele de control includ:

· INDP-uri cu vot( la calculatorul operatorului CEC).

· Semnături în liste.

· Buletine de vot emise,

· Buletine de vot în urne.

· Website-ul CEC( numărul de persoane care au votat).

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice Cornelia Cozonac a menționat că, cu siguranță, și în acest an se vor produce anumite inegalități în ziua alegerilor. „Eu cred că se vor face manipulări și în acest an și guvernarea nu va ajunge la putere pe pași onești și corecți. Deja se ascund mai multe informații”, a declarat ea.

Candidatul la prezidențiale Ana Guțu, a declarat că are încredere în persoanele IT și speră la alegeri corecte fără anumite fraude. „Eu știam despre gradul de pregătire a CEC-ului. După ce i-am ascultat pe cei de la IT, îmi pun încrederea în ei. Și sper ca alegerile prezidențiale să fie oneste, deși mă îndoiesc. Totuși, electoratul este manipulat, cu diferite cadouri și bunuri materiale și asta la fel este o fraudă și o inegalitate”, a menționat Guțu.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților