[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „E necesar un mecanism de comunicare strategică de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru contracararea falsurilor”
27 Martie

Trupele ruse dislocate în regiunea transnistreană continuă să-și execute exercițiile militare, care nu se fac în scopuri pacificatoare. Concluzia a fost făcută de expertul politic pe securitate al IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, în cadrul prezentării studiului „Riscurile de securitate din partea trupelor ruse din regiunea transnistreană la adresa RM”, transmite CURENTUL.

Expertul a prezentat cum evoluează politica de reintegrare a țării prin interzicerea aflării în regiunea transnistreană a Armatei ruse.

„Facem referire la decizia Curții Constituționale din mai anul trecut, cu privire la neutralitatea țării. În decizie este specificat că RM nu admite dislocarea oricăror trupe militare pe teritoriul său. Ocupația rusească însă persistă. Din partea vestică a teritoriului ocupat au fost îndepărtate trupele, dar 11% din regiunea transnistreană este ocupată.

Urmare a acestei decizii RM trebuia să întreprindă un șir de acțiuni. Atitudinea legislatorilor a fost o opțiune cu caracter simbolic. CC menționează și cere Guvernului și Președinției să adopte o Rezoluție către ONU privind retragerea trupelor definitive din țară. La sfârșitul lunii august, Guvernul a adresat o solicitare către ONU pentru a include pe ordinea de zi a Adunării Generale subiectul privind retragerea forțelor armate ruse din teritoriu.

La 18 septembrie un grup de petiționari au semnat în formă de petiție online pe marginea acestui subiect, care se plia în formatul Platformei Societății Civile în politicile de integrare.

În februarie 2018 reprezentanții mai multor ONG-uri au lansat o declarație cu privire la lansarea liniei roșii”, a prezentat expertul.

De asemenea, Rosian Vasiloi a menționat și activitatea separatiștilor în susținerea trupelor ruse pe teritoriu. „Am evidențiat mai multe alerte cu privire la continuarea exercițiilor militare în regiunea separatistă. Conform datelor deschise, putem indica că trupele ruse sunt susținute financiar de mai mulți factori, primul dintre ei fiind creșterea treptată a bugetului pe aceste dimensiuni și o mică diminuare pentru 2018. Instituțional și organizațional, trupele militare sunt divizate pe diferite componente ale așa-ziselor ministere ale apărării, justiției, autorității vamale, etc..

Procurarea energiei electrice de la Cuciurgani de către autoritățile noastre – tot influențează această susținere. Accesul agenților economici pe piața din UE – o altă componentă”, a spus Rosian Vasiloi.

În concluzii, expertul menționează că există o creștere semnificativă a exercițiilor executate de Armata Rusă, care se pretind a fi pacificatoare, dar care nu sunt condiționate de OSCE.

În context, s-a cerut Guvernului RM să elaboreze un document comprehensiv pentru politicile de reintegrare și de reglementare a acestora. Să reconfirme poziția oficială a statului și să ceară retragerea trupelor militare din Transnistria.

Să recunoască acest teritoriu ca fiind ocupat. Să lanseze mecanismul de comunicare strategică de pe ambele maluri ca pe un instrument de contracarare a falsurilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților