Consilierul Premierului, Vitalie Dragancea susține că, ieșirea din carantină trebuie să fie un proces prudent și echilibrat, informează CURENTUL.
„Trebuie să reușim să păstrăm un echilibru foarte firav bazat pe capacitatea noastră de a relua activitățile în condiții noi – când permanent respectăm distanțarea socială și igiena personală, oriunde am fi. Măsurile întreprinse de autorități și activitatea medicilor sunt doar o parte din soluția pentru prevenirea răspândirii epidemiei. Nicio autoritate din lume nu poate substitui rolul personal al fiecărui om. Specialiștii în sănătate publică asistați de experții OMS au elaborat proceduri de identificare a persoanelor infectate și de tratare a lor. Au fost elaborate recomandări referitoare la comportamentul în public al oamenilor în condițiile epidemiei”, a scris Dragancea, pe o rețea de socializare.
Potrivit lui, suntem oameni, avem capacitatea să vorbim, să citim, să auzim și să gândim. Avem totul pentru a ne schimba – și avem zilnic dovezi că epidemia este periculoasă.
„Nici autoritățile și nici medicii nu pot împiedica transmiterea infecției de la om la om – când oamenii nu respectă distanțarea socială și igiena personală și îmbracă masca ”cum le vine” dar nu cum trebuie. Epidemia poate ataca fiecare om și sunt cunoscute căile de transmitere. Specialiștii prognozează că vaccinul va fi accesibil peste 15 – 18 luni – asta înseamnă că trebuie să învățăm să trăim și să activăm în condițiile existenței virusului”, a mai spus consilierul.
Vitalie Dragancea e de părerea că e mare păcat că subiectul epidemiei a fost politizat.
„Politicienii, în loc să ne îndemne să respectăm distanțarea socială și igiena personală – se întrec în acuzații la adresa autorităților lăsând să se înțeleagă că se poate evita infectarea fără respectarea distanțării sociale și a igienei personale. Oricine nu ar fi azi Prim-ministru va avea misiunea să cultive deprinderi colective noi – deprinderi anti-COVID. În locurile publice, în autobuze, magazine, piețe trebuie îmbrăcată masca și îmbrăcată corect. Trebuie evitate îmb&ulzirile. Mâinile neapărat dezinfectate înainte de a le duce la gură, nas or ochi. Sunt acțiuni care trebuie să devină deprindere în perioada epidemiei. Trebuie să le respectăm și să le cerem celor din jur să le respecte. Suntem oameni, avem capacitatea să vorbim, să citim, să auzim și să gândim. Alegerea e simplă: fie ne mobilizăm și ne ordonăm – fie ne vom infecta, sistemul de sănătate se va sufoca, va crește numărul pacienților în stare gravă și a deceselor. Noi alegem cum ne purtăm”, a mai scris Dragancea.
Andriana Cheptine