[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declaraţie: „De aliați, cum ar fi Partidul Liberal, trebuie să ne debarasăm…”
11 Mai

Vitalie Andrievschi, directorul Institutului Politici Eficiente din Republica Moldova, consideră că reducerea numărului de ministere reprezintă doar începutul procesului de reformare a sistemului de putere și control, informează CURENTUL.

„Ca urmare a inițiativei liderului PDM, Vlad Plahotniuc, va începe prima etapă a reformei administrației publice – reducerea numărului de ministere și optimizarea numărului de personal. Este important să subliniem faptul că acesta este doar începutul procesului de reformare a sistemului de putere și de control în Republica Moldova”, a spus el solicitat de reporterul nostru.

Cât despre viitorul Partidului Liberal a accentuat că „în opinia mea, de aliați, cum ar fi Partidul Liberal, trebuie să ne debarasăm. Dar, uneori, circumstanțele sunt dincolo de dorințele noastre. Pentru a continua reformele, să continue lupta împotriva corupției, dezvoltarea economică și sferei sociale, este important să se păstreze majoritatea de guvernare. Și dacă acest lucru înseamnă o alianță cu Ghimpu, atunci trebuie să se producă acest lucru. Dacă există o oportunitatea de a obține majoritatea de guvernare fără Ghimpu și Partidul Liberal, atunci este necesar să se rupă actuala alianță și să se uite de Ghimpu ca de un coșmar”, consideră analistul.

De asemenea, Andrievschi crede că nu contează cine va face parte din viitorul cabinet de miniștri.

„Pentru mine nu contează cine va intra și cine nu. Este important, în opinia mea, de a dezvolta un sistem de evaluare (pe criterii) a activității ministerelor, și individual al angajaților. Și să se evalueze activitatea funcționarilor nu de apartenența la un partid, nu pe relații personale, dar după rezultatele performanțelor obținute. Știu că asemenea activitate se desfășoară la moment în Guvern”, afirmă el.

Întrebat care este totuși scopul acestei noi reforme, Vitalie Andrievschi, ne-a răspuns:

„Scopul reformei este de a crea un management profesionist și eficient. Reforma a început cu Guvernul. Următorul pas este reforma administrativ – teritorială și reforma administrației locale. Și peste tot, în primul rând, ar trebui să stea doi piloni: eficiență și profesionalism. Și încă două probleme trebuie rezolvate în cursul acestor reforme. Prima ține de privatizarea proprietății de stat. La prima etapă să se retragă aceste structuri din jurisdicția ministerelor. A doua – privatizarea acestora. O altă sarcină ține de implementarea unui sistem de prestare a serviciilor publice bine gândit. Acest lucru a început deja. Dar e puțin pentru a le comasa într-o singură instituție. Mai important este îmbunătățirea calității serviciilor. Și, dacă este posibil, să se reducă costul acestora. Asupra acestui aspect trebuie de lucrat încă mult timp și din greu”, a conchis el.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților