[ X ]
Declarație: „Dacă nu există un consens larg, atunci e nevoie de unul cât mai larg posibil”
4 Iulie

În cadrul unor dezbateri publice, reprezentanții diferitor partide politice s-au referit la diverse aspecte ale consensului politic, inclusiv la consensul politic în vederea schimbării sistemului electoral, transmite CURENTUL.

Președintele Grupului parlamentar al popularilor europeni, Valeriu Ghilețchi a menționat că, „dacă nu există un consens larg, atunci este nevoie de unul cât mai larg posibil”. „Pot fi descoperite și părți bune, și nu prea la reforma Codului electoral. Cetățenii vedem că vor schimbarea, alții nu înțeleg ce fel de schimbare vor. Cred că toate partidele trebuie să participe la discuții pentru a ajunge la un consens. Personal, cred că acest subiect trebuie discutat și cu partidele extraparlamentare”, a declarat el.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu a spus că „schimbarea sistemului electoral o vrea PDM, iar socialiștii o doreau în ghilimele”. „Acum socialiștii caută argumente pentru a nu vota în lectura a II-a proiectul. Socialiștii înțeleg că, în baza actualului sistem, ei vor obține mai multe mandate”, a declarat liberalul.

Reprezentantul PAS, Vladimir Bolea a spus că „guvernarea, la etapa actuală, mimează discuțiile”. „Nu contează dacă participăm sau nu la aceste discuții, ei, dacă au de gând, vor vota acest sistem. Când vorbim de consens, trebuie să vorbim de unul în Parlament și altul în opoziție. Coaliția de guvernare trebuie minim doi ani de zile să aibă discuții la temă cu societatea civilă, cu opoziția, cu oamenii și să fie o informare veridică”, a declarat el.

Potrivit directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CReDO, Sergiu Ostaf, „consensul este un proces de negociere constantă”. „Consensul larg ține de participarea la discuții a politicienilor, a societății civile, a mediului academic etc. Noțiunea de consens cuprinzător se referă doar la partidele politice”, a declarat el.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților