Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, statisticile organizaţiilor internaţionale sunt îngrijorătoare – zilnic din Republica Moldova pleacă pentru totdeauna 106 oameni, informează CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Andrei Negruța a scris că, potrivit unor informaţii neconfirmate deocamdată oficial, numărul celor care pleacă este mult mai mare în realitate.
„Şi pleacă preponderent oameni apţi de muncă, adică cei care sunt forţa motrice a economiei oricărui stat, a oricărei societăţi moderne. Astfel, ne îndreptăm cu paşi mari spre o catastrofă de nivel statal, iar în câteva decenii Moldova ar putea rămânea practic fără locuitori. Puţinii locuitori pe care-i vom avea vor fi bătrânii, cărora nu va avea cine să le achite o pensie. De aceea, întrebarea: De ce pleacă oamenii din Moldova? – este una de maximă importanţă, or de răspunsul la ea depinde decisiv viitorul ţării. Până nu demult, se considera că oamenii pleacă din Moldova din cauza că în ţară… e puţină democraţie. Posibil că democraţie era mai puţină, dar de ce nu s-a schimbat situaţia odată cu venirea la guvernare a unei noi puteri? Acum avem parcă mai multă democraţie, mai multă libertate, mai puţin „stat capturat”, dar oamenii nu numai că nu se grăbesc să revină în ţară, ci continuă să plece masiv. Deci, problema nu era doar deficitul de democraţie”, a scris Negruța.
Potrivit lui, odată cu schimbarea puterii, s-a creat şi o mare aşteptare că nivelul de viaţă se va îmbunătăţi. „Or, anume nivelul de viaţă e factorul determinant care îşi spune cuvântul atunci când vorbim de exodul masiv de cetăţeni. Desigur, situaţia în ţară nu se putea schimba radical în doar trei luni. În acelaşi timp, în aceste trei luni puteau fi create premise pentru schimbarea nivelului de viaţă. Din păcate, acestea lipsesc şi trebuie să constatăm că noua putere nu a reuşit să dea speranţă cetăţenilor că o nouă viaţă e posibilă, că în această direcţie se lucrează. Mai mult ca atât, la capitolul nivel de viaţă s-au făcut serioşi paşi înapoi (spre exemplu, s-au majorat tarifele la energia electrică, au crescut unele impozite etc.), ceea ce a sporit nivelul de depresie generală în societate. Noua putere a înţeles greşit că populaţia aşteaptă de la ea doar demontarea vechiului regim. Da, acesta e un lucru necesar, dar nu şi suficient pentru a renaşte speranţa cetăţenilor într-un trai mai bun. Pentru aceasta e nevoie de programe sociale menite să combată sărăcia, să renască satele, să readucă la viaţă industria, să creeze premise pentru dezvoltarea noilor afaceri, să atragă investiţii etc. Toate acestea înseamnă dezvoltare, mişcare înainte, noi locuri de muncă, noi contribuţii la buget etc. Toate acestea ar fi dat speranţă că lucrurile în Moldova au început să se schimbe şi, chiar dacă cetăţenii noştri de peste hotare nu ar fi revenit încă acasă, cel puţin exodul s-ar fi stopat, nu am fi avut noi valuri de plecări masive, pe care le observăm practic în fiecare zi, la fiecare nivel – familie, rude, prieteni, consăteni etc”, a punctat el.
Andrei Negruța a afirmat că, până acum, cetăţenii noştri plecau din ţară pentru că-şi pierdeau speranţa că pot trăi bine la ei acasă, acum pleacă pentru că speranţele legate de noua guvernare nu s-au îndreptăţit.
„Acesta e adevărul şi politica nu are nimic de a face aici. Iar dacă vor ca cetăţenii să nu mai plece, cei de la putere trebuie să lase show-urile la o parte şi să se apuce de lucru. Dacă aceasta nu se va întâmpla, în scurt timp în Moldova vor rămânea doar funcţionari de stat şi bătrâni. Restul vor pleca, pentru că nu vor vedea sensul să rămână aici. Trist, dar asta e…”, a conchis Negruța.
Andriana Cheptine