[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Actuala guvernare are mai mult curaj decât precedentele”
4 Septembrie

La 21 iulie 2017, Parlamentul R. Moldova a adoptat o declarație privind retragerea trupelor rusești din Transnistria. În cadrul unor dezbateri publice, mai mulți politicieni și-au exprimat părerea în privința soluționării conflictului prin adoptarea unor astfel de declarații, transmite CURENTUL.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan consideră că rezolvarea conflictului transnistrean trebuie să se bazeze pe 2 principii:

„Credibilitatea politică a statului pentru cei care susțin Transnistria și crearea unor condiții unui nivel de viață social –economic pe malul drept care să fie atractivă pentru cei din Transnistria. De aici trebuie să pornim. Acest conflict este unul geopolitic de unde s-a pornit valul de naționalism în țară. Țin minte ce s-a întâmplat în 89 când s-a adoptat Legea cu privire la funcționarea limbilor. În R. Moldova această problemă este la mijlocul combaterii problemelor geopolitice, dar e mai complicat de a rezolva problema, decât a nu crea această problemă. Menirea politicii externe este de a crea politici pentru a permite să se rezolve problemele importante interne ale țării. Ce se face cu declarațiile politice? Doar probleme”.

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, a spus că scopul acestor declarații este de a ridica din genunchi R. Moldova. „Scopul este de a termina cu această umilință care de ani de zile s-a abătut asupra acestui mic stat. Ajunge să ne umilim, să ne rugăm pentru ceea ce ne aparține de drept. Nu facem altceva decât să aducem aminte partenerilor noștri strategici că ei și-au asumat anumite idei. Actuala guvernare are mai mult curaj decât precedentele”, a spus Sergiu Sârbu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților