[ X ]
Declarația conducerii Agenției „Moldsilva” de Ziua Internațională a Pădurilor
21 Martie

„Marcarea Zilei internaţionale a pădurilor, în prima lună de primăvară, la 21 martie, este semnificativă, dar şi plină de responsabilitate, în acelaş timp. Reînvierea naturii şi primele raze timide de soare, vestesc finalul logic al iernii şi ne impun un ritm alert pentru campania de primăvară la dezvoltarea pădurilor” – se spune într-o declarație a Agenției „Moldsilva”, informează CURENTUL.

Potrivit acesteia, lansarea de către Adunarea Generală a ONU a Genericului Zilei Internaționale a Pădurilor „Restaurarea pădurilor – o cale pentru însănătoșire și bunăstare” vine, în special, să ne impună un mod realist de gândire şi abordare a lucrurilor. Şi de ce nu, o soluţie de compromis: pădurile întruchipează modul sănătos de viaţă, mai ales pe timp de pandemie.

Actualmente, Agenţia „Moldsilva” are în vizor cele mai importante subiecte ale agendei pădurilor, ce fac referinţă la priorităţile dezvoltării strategice, desfăşurarea lucrărilor silvotehnice calitative şi oportune, asigurarea pazei pădurii şi necesitatea intensificării acţiunilor în domeniul combaterii tăierilor ilicite.

Acordurile de colaborare semnate cu Administrațiile Publice Locale Strășeni, Glodeni, Ungheni şi Cahul, reprezintă un proiect ambițios, iniţiat de Agenţia „Moldsilva”, ce are drept scop accesul populaţiei în locurile pitorești de la noi din țară, precum Rezervaţiile Naturale „Codrii”, „Pădurea Domnească”, „Plaiul Fagului” și „Prutul de Jos”. Aceste acţiuni pot lărgi considerabil geografia turismului național şi pune în valoare Fondul Forestier Național, prin conştientizarea cetăţenilor a rolului pădurilor în viaţa cotidiană.

Totodată, silvicultorii au iniţiat Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiune ecocivică pentru activităţi practice în fondul forestier şi responsabilizarea opiniei publice. În plan strategic suntem decişi să sporim împădurirea teritoriului țării, până în anul 2025, de la 11% la 15%, iar pentru acest scop nobil avem nevoie, în primul rând, de susţinerea şi participarea activă a cetăţenilor, pentru ca în următorii 5 ani, cu eforturi comune, să reuşim plantarea a circa 50 de milioane de arbori.

„În acest context, cred că este foarte important să ne solidarizăm cu toţii în efortul de conştientizare a rolului pădurilor şi să contribuim la dezvoltarea lor, fiecare în măsura posibilităţilor.

În numele comunităţii silvicultorilor din Republica Moldova, ţin să menţionez că viitorul pădurilor noastre este însăşi viitorul nostru, de care trebuie să ne îngrijim cu toţii”, a subliniat Dumitru Cojocaru, directorul Agenţiei „Moldsilva”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților