[ X ]
[ X ]
[ X ]
Decizia Platformei DA privind votarea unui Prim-ministru
2 Februarie

Platforma DA declară că a luat act de propunerea Președintelui Republicii Moldova de a o înainta pe Natalia Gavriliță la funcția de Prim-ministru, precum și de decizia PAS de a nu vota propria candidatură, în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate la care PAS ar urma să participe separat, informează CURENTUL.

„Din momentul demisiei guvernului Chicu, Platforma DA a informat opinia publică cu privire la viziunea sa asupra parcursului actului politic în Republica Moldova. Singura opțiune pertinentă, am considerat-o pe cea prevăzută de Constituția țării: cele două tentative de formare a executivului în termen de 45 de zile. În perspectiva alegerilor anticipate, de altfel, susținute de majoritatea populației, această opțiune este și cea mai scurtă și corectă cale spre atingerea acestui deziderat”, se arată într-un comunicat al Platformei.

Totodată, în cadrul consultărilor fracțiunii Platformei DA cu Președintele țării, reprezentanții Platformei susțin că au indicat în mod expres riscurile pe care le comportă organizarea alegerilor anticipate de către un guvern controlat de Igor Dodon și aliații săi: utilizarea plenară a resurselor administrative și financiare; implicarea în calitate de agenți electorali a funcționarilor, în special a celor din structurile desconcentrate etc.

„Am specificat, de asemenea, problemele iminente cu care se va confrunta țara în condițiile activității unui guvern interimar cu atribuții limitate: stabilitate bugetară extrem de precară în situația lipsei sprijinului partenerilor externi; gestionarea dificilă a crizei pandemice; agravarea situației fermierilor afectați de secetă etc. Deja putem constata că pe fundalul unui haos guvernamental, generat și controlat de Dodon, s-au extins schemele criminale, în special, cele de delapidare a bunurilor publice în proporții deosebit de mari. În asemenea condiții Platforma DA se aștepta la mai multă responsabilitate din partea întregii clase politice și la propunerea asumată a președintei a unui guvern de profil proeuropean compus din persoane integre cu un mandat limitat, menit să gestioneze calitativ criza economică și sanitară și să organizeze alegeri parlamentare anticipate libere și corecte”, mai spune sursa.

Astfel, Platforma DA spune că, analizând situația politică din țară și din Parlament din perspectiva eficienței acestuia, luând în calcul poziția public exprimată de șefa statului privind candidatura Nataliei Gavriliță, vicepreședintă PAS, înaintată la funcția de Prim-ministru, precum și de decizia PAS de a nu vota propria candidatură, în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate, în cadrul cărora PAS ar urma să participe separat, Platforma Demnitate și Adevăr spune că a decis să nu voteze o candidatură de Prim-ministru într-un exercițiu constituțional mimat.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților