Curtea Constituțională (CC) a constatat, în ședința de astăzi, circumstanțele care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova, în urma sesizării depuse de un grup de deputați, transmite CURENTUL.
CC a emis un aviz prin care a constă ca „circumstanță care justifică interimatul funcției de Președinte al RM în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală, refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituținală de numire a candidaților propuși repetat de Premier, ceea ce constituie imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile în cauză”.
Totodată, CC a menționat că, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Premierul va emite în calitate de președinte interimat decrete de numire în funcția de vicepriminiștri, dar și ministrul Justiției, ministru al Economiei și Infrastructurii, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ministru de Externe și Integrare Europeană, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
După pronunțarea avizului, Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a declarat, că s-a asistat la „noi acrobații juridice”.
„Am asistat la noi acrobații juridice, operațiuni așa anumite: „Eu nu-s eu și codul nu-i al meu”. CC și-a depășit competențele sale”, a precizat el.
La rândul său, deputatul democrat, Sergiu Sârbu a menționat că, a triumfat justiția.
„Astăzi a triumfat justiția constituțională. Ne pare rău că ajungem din nou la Curtea Constituțională pentru a debloca o situație de conflict instituțional, blocaj între puterile statului. Guvernul nu poate rămâne nefuncțional, avem nevoie să fie unul funcțional”, a conchis el.
Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus nici unei căi de atac.
Andriana Cheptine