[ X ]
De la începutul anului, peste 600 de copii au devenit victime ale infracțiunilor
25 Iulie

Conform unui studiu realizat de Procuratura Generală, în primul semestru al anului 2017 au fost pornite 579 cauze penale în care 625 copii figurau în calitate de victime ale infracțiunilor, faţă de 497 cauze penale iniţiate în primul semestru al anului trecut, când în calitate de victime au figurat 511 copii, transmite CURENTUL.

Ponderea semnificativă în creștere a infracțiunilor comise asupra copiilor revine infracțiunilor grave, deosebit de grave și excepțional de grave. Studiul realizat indică asupra creșterii nivelului infracțiunilor violente comise asupra copiilor: abuz sexual, huliganism, violenţă în instituţiile de învăţământ.

În 111 cauze penale copiii figurează în calitate de victime ale infracţiunilor privind viaţa sexuală (în anul 2016 – 102 cauze penale), inclusiv în 24 cazuri (în 2016 -18 cazuri) aceştia au fost abuzaţi în familie (de către tatăl biologic – 3, concubinul mamei – 4, alte rude – 2 cazuri).

Au fost înregistrate 157 cazuri de violenţă în instituţiile de învăţământ (în 2016-138) din care:

profesori faţă de elevi – 19 cazuri;

elevi faţă de profesori – 6 cazuri;

între semeni – 132 cazuri.

În același timp a fost înregistrată o descreștere ușoară a infracțiunilor patrimoniale și a violenței în familie. Astfel, în primul semestru al anului 2017 au fost pornite 133 cauze penale privind infracțiuni patrimoniale în care, în calitate de victime, figurează copii (2016 – 152).

Procuratura Generală a continuat activitatea de promovare a justiţiei prietenoase copiilor şi de specializare a procurorilor în cauzele privind minorii. Astfel, în perioada de raport, procurorii au solicitat audierea a 109 de copii victime/martori în condiţii speciale, dintre care:

21 copii au fost victime ale violenței în familie,

63 copii au fost victime ale abuzului sexual,

6 copii au fost victime traficului de ființe umane

19 copii au fost audiaţi în calitate de martori ai infracțiunilor.

În primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate 9 cazuri de suicid și 71 cazuri de tentativă de suicid. Factorii principali ce i-au determinat pe copii să recurgă la acţiuni suicidale sunt dificultăţile de adaptare, eşecul şcolar sau sentimental, dezechilibrul emoţional, lipsa unei comunicări eficiente cu părinţii şi/sau rudele, relaţiile conflictuale în familie, internetul și viața virtuală.

Procuratura în permanență monitorizează situația la acest capitol și va întreprinde toate măsurile, potrivit competenței, în vederea asigurării respectării legislației vizând protecția drepturilor și intereselor copiilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților