[ X ]
De la 150 000 la 130 000! R. Moldova pierde ceea ce o face cunoscută în întreaga lume
16 August

Din cauza volumului mare de precipitații, starea fitosanitară la unele plantații vitivinicole nu este cea mai bună. Comparativ cu anii precedenți s-au micșorat și suprafețele plantațiilor de viță-de-vie, transmite CURENTUL.

Concluziile sunt făcute de către Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate” din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Se estimează că din cauza precipitațiilor, în unele zone a început să se dezvolte putregaiul cenușiu, în deosebi la soiurile sensibile pentru vin, însă în cazul în care viticultorii vor întreprinde toate recomandările Institutului de ramură, această boală ar putea fi stopată.

Suprafața plantațiilor pe țară s-a micșorat în ultimii ani, în deosebi în gospodăriile producție marfă.

Dacă anterior se estimau cca 150 mii ha, în anul precedent statistica a indicat o suprafață mai mică de 130 mii ha.

Pronosticul producției globale de struguri pentru anul curent este de 680 mii tone.

Recolta globală de struguri în gospodăriile producţie marfă fiind estimată, la moment, la nivel de cca 460 mii tone, cu cca 12 la sută mai mult ca în anul precedent.

Recolta de struguri pentru masă va constitui cca 130 mii tone, de soiuri pentru vin – 290 mii tone şi de soiuri de tip Isabella – cca 40 mii tone. La procesare vor fi direcţionate cca 315 mii tone de struguri.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților