Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, povestește cum se sărbătorea Dragobetele în trecut. Ministrul spune, într-o postare pe blogul său, că „această sărbătoare ne reprezintă”, transmite CURENTUL.
Iurie Chirinciuc menționează că în această zi trebuie să fim senini la chip și la suflet și să privim spre viitor.
„Eu am prins încă de la bunicul meu Grigore această tradiție. Că de Dragobete trebuie să sărbătorim dragostea și să ne felicităm persoana iubită și să-i arătăm afecțiunea noastră. Peste Prut, de Dragobete, oamenii îmbracă straie naționale și merg în codru pentru a culege primele flori ale primăverii. La prânz, fetele pornesc în fugă spre sat, iar băieţii le fugăresc, încercând să le prindă şi să le dea un sărut. Cei care participă la sărbătoare, respectând tradiţia, sunt consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Uitați-vă câte tradiții frumoase sunt de Dragobete! Iar această sărbătoare frumoasă trebuie marcată de fiecare dintre noi”, scrie ministrul pe blog.
Totodată, Iurie Chirinciuc este dezamăgit că mulți se țin de vechile tradiții rusești și sărbătoresc 23 februarie, o sărbătoare „străină nouă”.
„Mulți dintre noi nu se pot despărți de trecutul sumbru și sunt în continuare manipulați de filmele rusești, care au un singur scop ascunderea adevărului istoric. De fapt, ziua internațională a bărbaților este în data de 19 noiembrie, iar această zi de 23 februarie este una străină Republicii Moldova, care semnifică ocupație, lacrimi de sânge, dar și națiuni distruse. Cam asta a lăsat armata sovietică peste tot pe unde a trecut”, mai scrie pe blog ministrul.
Iurie Chirinciuc a felicitat cetățenii cu adevărata sărbătoare de astăzi.
„Vreau să vă felicit cu ocazia acestei frumoase sărbători de 24 februarie. Vă urez ca dragostea să nu dispară din sufletele și inimile voastre. Iar la ceas de seară, Dragobete să sărute buzele oricărei fete!”, a scris ministrul.
Cristina Parfeni