[ X ]
[ X ]
[ X ]
De ce este nevoie ca gazele naturale să fie măsurate în kWh? Explicația oferită de ”Energocom”
14 Februarie

SA „Energocom” a explicat de ce este nevoie ca gazele naturale să fie măsurate în kWh, dar nu în metri cubi, informează CURENTUL.

„Energocom” precizează că în trecut Republica Moldova achiziționa gazele doar din Federația Rusă, iar acum SA Energocom face un mix de gaze, procurate din diferite surse.

Pentru că anterior se punea accent pe unitatea volumetrică, iar acum se iau în calcul și puterea calorica a gazului, sau și parametru de calitate. Calitatea poate varia în funcție de zona de proveniență.

✔ Legislația Republicii Moldova prevede din 2019 această unitate de măsură, dar până acum cadrul legal nu a fost respectat.

✔ Platformele operatorilor sistemului de transport din UE utilizează doar unitatea de măsură kWh.

✔ Pentru că pe teritoriul Republicii Moldova gazele sunt importate în kWh și sunt exportate la fel în kWh (când merg în stocurile strategice sau tranzitează teritoriul Moldovei).

”Energia gazelor naturale măsurată în kWh reprezintă volumul în metri cubi împărțit la puterea calorică superioară la temperatura de 20°C, respectiv cantitatea de căldură degajată la arderea, în aer, a unui metru cub de gaze. Operatorii locali de transport măsoară zilnic compoziția gazelor importate”, menționează Energocom.

Inapoi la arhiva noutaților