[ X ]
De ce canicula este periculoasă pentru sănătatea gravidelor?
7 Iulie

Canicula este periculoasă pentru gravide. Expunerea îndelungată la soare și temperaturile ridicate le afectează starea de sănătate și poate declanșa nașteri premature. Care sunt principalele riscuri asociate caniculei și cum pot fi evitate problemele în timpul sarcinii, în această perioadă?

În primul trimestru de sarcină, expunerea la caldura excesivă provoacă supraîncălzire, fapt care accentuează stările de greață, amețeli, vomă, dureri de cap, specifice primelor săptămâni de sarcină. În trimestrul al doilea de sarcină, temperaturile ridicate amplifică oboseala, hipersudorația și percepția dureroasă a contracțiilor uterine. În ultimul trimestru de sarcină – astenia fizică, riscul de hipertensiune și lipsa unui somn liniștit provocate de temperaturile ridicate pot favoriza riscul de naștere prematură.

Deshidratarea și supraîncălzirea

Temperatura corporală a gravidei este mai ridicată decât în mod normal, iar transpirația – mai abundentă. Prin urmare, riscul de deshidratare este mai crescut.Volumul ridicat de sânge din organism, lichidul amniotic, transpirația abundentă, ritmul susținut de mers la toaletă – toate au nevoie de apă. Gravidele care consumă puțină apă pot avea: amețeli, palpitații; crampe musculare, greață, dureri de cap și leșin.

Risc de naștere prematură

Deshidratarea împiedică irigarea placentei (prin vasodilație și scăderea tensiunii mamei), favorizează apariția infecțiilor și nașterea prematură.

Edem și risc de cădere

Picioarele, mâinile și fața se umflă în sarcină. Mai ales sub acțiunea temperaturilor ridicate, care provoacă dilatarea vaselor de sânge și blocarea lichidelor în țesuturi.

Iritații ale pielii

În zonele ascunse ale corpului – sub sâni și burtică, acolo unde se adună transpirația, apar și probleme ale epidermei. Ca urmare, pe timp de caniculă, gravidele trebuie să poarte haine lejere, din materiale naturale (bumbac, in) care lasă pielea să respire și transpirația să se evapore.

Ce măsuri sunt recomandate?

Purtarea încălțămintei și hainelor lejere, deschise la culoare și din materiale naturale, care lasă pielea să respire.

Stropirea picioarelor cu spray răcoritor pe bază de mentă, eucalipt sau rozmarin.

Desfășurarea activităților în aer liber dimineața sau seara, când temperatura aerului este mai mică.

Evitarea expunerii la soare, deoarece poate duce la vascularizarea uterului și la declanșarea nașterii premature.

Aplicarea unei pânze răcoroase și umede pe ceafă sau frunte, pentru răcorire și scăderea temperaturii corpului.

Consumarea a cel puțin opt pahare de lichide pe zi.

Consumarea alimentelor bogate în nutrienți (lactate, ouă, salate de legume, supe, carne friptă, multe fructe).

Evitarea cofeinei și băuturilor concentrate cu multe zaharuri, deoarece mențin apa în tractul digestiv, favorizând deshidratarea.

Evitarea plimbărilor prin zonele aglomerate și în spațiile unde aerul este încins.

Sursa: www.suntmamica.ro, www.helpnet.ro

Inapoi la arhiva noutaților