[ X ]
[ X ]
[ X ]
De ce a reapărut în spațiul public subiectul „jafului miliardului”?
21 Mai

Cauzele reapariției în prim-plan a jafului bancar au fost discutate, astăzi, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.

La dezbateri au participat expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, și comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

Veaceslav Negruța a menționat că, atâta timp cât nu s-au recuperat mijloacele furate, subiectul va avea interes public.

„Revin la 2 teze care au caracterizat perioada post fraudă. Prima este declarația ex-Premierului Filip, în 2016, când a spus că „frauda trebuie să continue”. Chiar dacă a fost o greșeală de exprimare am văzut că acele fraude au urmat. A doua expresie, tot făcută de ex-Premierul Filip, în 2017, când a spus că 90% din cei vizați în Raportul Kroll sunt oameni absolut onești. Adică chiar dacă au avut anumite tranzacții, ei nu sunt infractori. Anume aceste fraze arată inacțiunea organelor de anchetă și acțiuni contrare prin tărăgănarea acesteia, sabotarea și acordarea de spațiu ca beneficiarii de furt să șteargă putina. Procurorii au făcut referință la Comisia de anchetă care a prezentat informații importante. Acum au misiunea importantă și complicată să dea certitudine și credibilitate că acțiunile lor se încadrează în investigarea fraudei”, a spus Veaceslav Negruța.

La rândul său, Corneliu Ciurea a menționat că jaful bancar a fost mereu abordat de opoziție, iar de guvernare doar prin încercările de a pedepsi adversarii politici.

„Rămâne a fi discutată suma scoasă din bănci. Unii o egalează cu mărimea datoriei de stat, alții vorbesc despre creditele neperformante. Jaful bancar a avut câteva faze. Vorbim de partea tehnică a problemei și cea politică. Jaful miliardului a fost instrumentalizat puternic în grupul nostru politic. Această temă a fost abordată doar de opoziție. Puterea, la fel, a tratat subiectul, dar doar luptând cu opoziția și încercând să pedepsească adversarii politici. Actuala putere are interes în a merge pe acest caz. Noi vedem că apare mult numele Plahotniuc și grupul acestuia și dispare numele Platon. Consider că, bătălia politică, destabilizarea și pericolul căderii Guvernului Chicu este cauzată de o puternică amenințare care planează asupra celor 2 oligarhi, în ceea ce privește sancționarea și condamnarea lor”, a spus Corneliu Ciurea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților