De astăzi, 12 februarie, posturile de televiziune și radio din Moldova sunt obligate să renunțe la programele informative din Rusia, informează CURENTUL.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului anunță că, din 12 februarie 2018 posturile de radio și TV autohtone sunt obligate să-și racordeze serviciile de programe audiovizuale și ofertele serviciilor de programe retransmise cu noua lege anti-propagandă conform căreia „se permite difuzarea programelor de radio și televiziune cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”. Federația Rusă nu figurează printre statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.
Solicitată de CURENTUL, șefa-adjunct a Direcției Generale Licențiere, Autorizare și Monitorizare, Lidia Viziru, ne-a oferit detalii despre sancțiunile ce îi așteaptă pe difuzorii de radio și televiziune, care nu vor reuși să se conformeze noilor prevederi.
„Cei ce nu-și vor revedea grila de emisie și concepția generală a serviciului de programe, vor fi sancționați gradual, de la amenda de 40 de mii de lei până la retragerea licenței de emisie”, a declarat Lidia Viziru.
Totuși, reprezentanta CCA se arată optimistă cu privire la eventualele neconcordanțe, spunând că unele posturi de televiziune, a căror grilă de emisie constă aproape integral din programe informative rusești, deja au introdus modificările necesare în conformitate cu noile standarde.
„Până acum, mai multe grile de emisie au fost reiterate spre îmbunătățire. Dar, sunt și posturi precum „NTV Moldova” care deja au exclus emisiunile informative și buletinele informative din Rusia. De asemenea și „Ren TV Moldova” a renunțat la programele informative din Rusia”, a declarat Lidia Viziru.
Amintim, legea ce ar urma să facă să dispară din spaţiul audiovizual moldovenesc ştirile şi emisiunile informativ-analitice, considerate a fi propagandistice de către autorităţile de la Chişinău, a fost criticată aspru în Federaţia Rusă, dar și de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Dumitru Garcaliuc