[ X ]
[ X ]
[ X ]
De 35 de ani activează în medicină, dar a reușit să facă și politică! Acum e una din cele mai cunoscute democrate!
31 Martie

De mică știa că va studia medicina, așa că, deja de 35 de ani activează în acest domeniu. Totuși, la un moment dat, a simțit că poate face și politică, astfel că a ajuns să fie membru al Parlamentului în mai multe componențe. Este vorba despre Valentina Stratan, deputat din partea Partidului Democrat, care a acceptat să răspundă la proiectul CURENTUL – „Carieră de succes”.

„Încă de mic copil, când obișnuiam să ne jucăm „de-a doctorul și pacientul”, simțeam un interes special față de medicină. Probabil că, în mare parte, anume acea pasiune nepotolită m-a impulsionat să încep studiile la Colegiul Republican de Medicină din Chişinău, pe care l-am absolvit cu mențiune. Prima angajare a fost în anul 1982 la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, unde am deprins un bagaj de experiențe practice și utile pe care ulterior le-am dezvoltat în viață. În anul 1990, am absolvit Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea Biologie, iar în 2001 am susținut teza de doctor în ştiinţe biologice, Specializarea „Oncologie si radioterapie”, povestește Valentina Stratan.

Ea spune că, deși calea profesională a fost una lungă, interesantă și captivantă, pe atât a fost de complexă și chiar anevoioasă pe alocuri.

„Dacă mă refer la funcția de parlamentar, trebuie să menționez că am început această experiență în anul 2005, după o perioadă lungă de 9 ani de muncă asiduă și implicare activă în multitudinea activităților politice de partid, desfășurate în paralel cu activitatea profesională pentru care am perseverat mult prin străduință și dăruire de sine. La data de 4 februarie 1996 am înaintat prima cerere de aderare la Liga Creștin Democrată a Femeilor, formațiune care a fuzionat cu Grupul Social Liber în anul 2001 și au creat Partidul Social Liberal, care ulterior, în 2008, a fuzionat cu Partidul Democrat. În toate formațiunile am deținut funcții de vicepreședinte, iar din 2008 vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova”.

Implicată în activitatea politică, mereu a avut necesitatea de a se afirma asupra câtor mai multe subiecte.

„Fapt ce m-a motivat să-mi continui studiile la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova (2000-2002). Pe parcursul anilor de activitate parlamentară, din 2005 până în prezent, concomitent am activat prin cumul la Institutul Oncologic în sfera științifică și a cercetărilor. Această perseverență motivațională cuplată cu munca intelectuală de ani de zile, bazată pe cercetări nelimitate, am făurit-o într-o lucrare științifică întitulată „Teoria ereditara a cancerului pulmonar”, pentru care, alături de alți doi colegi savanți, am fost decernați cu Premiul National, ediția 2015”, spune democrata.

Cât despre cheia succesului, deputata a menționat că pentru a avea parte de el trebuie să muncești foarte mult și cu dedicație.

„Este nevoie de mult efort calitativ, angajament onest și responsabilitate, organizare înaltă, perseverență, spirit de echipă, calități manageriale și multe altele. În ce mă privește pe mine personal, vreau să menționez că de-a lungul anilor, am însușit foarte bine un lucru: nimic nu „cade din cer de-a gata”. Orice realizare, orice apreciere vine prin muncă, pasiune și devotament, iar SUCCESUL înseamnă mai mult decât ascendență în permanență. Deseori, eșecurile și lecțiile învățate chiar din propriile greșeli îmi aduc și ele satisfacție și aspirații pentru noi realizări”.

Totodată, Valentina Stratan ne-a declarat ce planuri de activitate are pentru anul 2017.

„Funcția de parlamentar cuprinde foarte multe activități și este departe de acel concept perceput de oamenii simpli. În anul 2017, cu siguranță voi continua lucrul în teritoriu, voi avea întâlniri și comunicări cu oamenii de rând pentru a fi printre ei și pentru ei, de fapt așa cum obișnuiam s-o fac și până acum, ceea ce consider foarte util și eficient în raport cu alegătorii. Desigur, voi continua să lucrez la elaborarea de proiecte științifice și voi pune accent pe dezvoltarea cercetărilor molecular-genetice în Republica Moldova. Nu în ultimul rând, voi depune tot efortul să fiu alături de cei dragi în familia mea, deoarece aici mă alimentez cu tot ce am nevoie: dragoste, respect, susținere și buna înțelegere”, afirmă ea.

stratan1

stratan5

stratan

stratan2

stratan3

stratan4

stratan6

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților