[ X ]
Datorită proiectului MAC-P, perdelele forestiere de protecție reabilitate se vor extinde până la 200 de hectare
12 Decembrie

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova(MAC-P) susține reabilitarea perdelelor forestiere de protecție în Republica Moldova. Acest lucru este realizat de Componenta 3 „Sporirea productivității solurilor prin intermediul managementului durabil al terenurilor” a proiectului MAC-P, transmite CURENTUL.

Componenta oferă sprijin pentru reabilitarea fâșiilor de prevenire a eroziunii, concretizat în asistență tehnică în procesul de planificare și reabilitare a perdelelor forestiere de protecție. Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției Moldsilva, este responsabil de elaborarea, promovarea şi monitorizarea acestei componente a proiectului MAC-P.

ICAS anunță o creștere continuă a suprafețelor de perdele forestiere de protecție reabilitate. Astfel, datorită asistenței tehnice oferite de proiectul MAC-P, din 2014 până în prezent, suprafața perdelelor forestiere de protecție reabilitate a atins valoarea de 1910 ha, iar până la finele proiectului, suprafață totală de perdele forestiere de protecție reabilitate va depăși 2 200 ha.

Starea actuală a perdelelor reabilitate poate fi apreciată ca pozitivă din punct de vedere a tendinței de restabilire a funcționalității sale. Procesul de reabilitare/ refacere completă se va finaliza peste 3-6 ani (în dependență de lucrările efectuate și modul de gestiune a obiectelor reabilitate), când se va atinge înălțimea și densitatea optimă a arboratelor supuse lucrărilor de reabilitare, menționează ICAS.

Obiectele reabilitate sunt concentrate în zonele de sud și centru ale republicii. Activitatea proiectului MAC-P fiind realizată în zona de activitate a nouă entităţi silvice: ÎS Iargara, ÎS Silva-Sud, ÎS Comrat, ÎSC Cimişlia, ÎS Hâncești-silva, ÎS Tighina, ÎS Chişinău, ÎSC Manta-V şi ÎSC Sil-Răzeni.

Pe parcursul implementării proiectului, ICAS a efectuat monitorizarea și evaluarea lucrărilor de reabilitare a perdelelor forestiere de protecție, până în prezent fiind vizitate 904 sectoare de perdele forestiere de protecție cu o suprafața totală de 1865, 16 ha, aflate în gestiunea a 88 primării, iar 65 de primării au beneficiat de consultanță tehnică. Se efectuează inventarierea constantă a tehnicii procurate în cadrul proiectului MAC-P, în total 74 de unități de tehnică forestieră și agricolă, în vederea realizării obiectivului de reabilitare a perdelelor forestiere de protecție.

De menționat, că lucrările de monitorizare efectuate de specialiștii ICAS, presupun colectarea din teren a informațiilor privind stadiul de implementare a proiectului la un moment dat, precum și tendințele de derulare a activităților incluse în proiect. Monitorizarea are un caracter permanent, iar informațiile colectate în teren pe parcursul lucrărilor de monitorizare se prelucrează fiind analizat mersul procesului de reabilitare și eficiența măsurilor întreprinse. În cazul existenței dificultăților sau problemelor, sunt elaborate propuneri și recomandări privind ameliorarea situației atestate pentru a asigura atingerea scopului final al proiectului. Rezultatele lucrărilor de monitorizare sunt transmise entităților silvice participante în MAC-P, Agenției „Moldsilva”, Băncii Mondiale, precum și altor organizații cointeresate.

Precizăm că obiectivul de dezvoltare al proiectului MAC-P vizează sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Activitatea de reabilitare a fâșiilor de prevenire a eroziunii solului concretizat în asistență tehnică în procesul de planificare și reabilitare a perdelelor forestiere de protecție este unul din răspunsurile la provocările de degradare a solului cu care se confruntă Republica Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților