Cu suportul Uniunii Europene, şcoala din Bălțata, Criuleni, a renunțat la gaz în favoarea peletelor produse de un agent economic din localitate, transmite CURENTUL.
Cu o populație în creștere (2 mii locuitori) și o școală mare de întreținut, primăria a decis în anul 2011 să aplice pentru fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă, instalând o centrală termică de 220 kW, care funcționează pe pelete. Noua centrala termică încălzește școala cu o suprafață de peste 2000 de metri pătrați, în care învață peste 160 de copii. Până atunci, școala se încălzea pe gaze naturale, însă datorită costurilor înalte, doar o parte din încăperi erau încălzite.
Proiectul Energie și Biomasă a alocat, din fonduri europene, 82 de mii de Euro pentru instalarea sistemului de încălzire pe biomasă, iar comunitatea a contribuit cu puțin peste jumătate de milion de lei. Acum, costurile pentru un sezon de încălzire ajung la cca 120 de mii de lei, cu 40% mai puțin față de încălzirea cu gaz.
Costurile de încălzire sunt și mai mici atunci când biocombustibilul este procurat de la o distanță mică. Este tocmai situația comunei Bălțata, unde Pavel Cersac și-a lansat o afacere acum cinci ani, producând pelete din rumeguș de lemn, paie și coji de floarea soarelui. Ulterior, acesta și-a diversificat afacerea și, cu același utilaj, produce și nutrețuri combinate pentru iepuri.
Antreprenorul vinde școlii din sat circa 40 de tone de pelete pe sezon și, convingându-se de eficiența biocombustibilului, mai multe familii din localitate au trecut la încălzire pe biomasă. Pentru a face față cererii, antreprenorul planifică să sădească plante energetice, care îi vor asigura materie primă de calitate.
Cifre şi fapte despre Proiectul Energie şi Biomasă: Proiectul Energie şi Biomasă, primul de anvergură în sectorul energiei verzi, lansat în 2011, şi-a propus un mandat ambiţios: de a contribui la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei din biomasă, cea mai viabilă şi accesibilă sursă de energie regenerabilă în Republica Moldova. În cei 6 ani de activitate a realizat o schimbare vizibilă în sectorul energetic naţional:
Energia verde în sectorul public:
– 271 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare au sisteme moderne de încălzire pe biomasă;
– 57 de seturi de colectoare solare urmează a fi instalate în grădiniţele şi centrele de sănătate beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă;
– peste 190.000 persoane beneficiază de energie sigură, produsă în R. Moldova;
– 400 noi locuri de muncă create.
Energia verde în gospodăriile casnice:
– 1000 de familii îşi încălzesc casele cu energie verde datorită Programului de subvenţionare demarat de Proiectul Energie şi Biomasă;
– subvenţii de până la 1.300 de Euro oferite din fonduri europene pentru fiecare beneficiar.
Lansarea pieţei energiei din biomasă:
– 30 de companii asamblează sau produc local cazane pe biomasă;
– 35 de afaceri de producere a biocombustibilului au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing cu un buget total de 1 milion de Euro (0%TVA, profit, comision);
– alte 70 de afaceri de producere a peletelor şi brichetelor au fost lansate de sine stătător;
Primul laborator de testare a biocombustibilului la parametrii fizici şi chimici a fost lansat
Energia verde în şcoli:
21.000 de elevi au studiat cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică
400 de copii au participat la Şcolile de Vară ENERGEL
Proiectul „Energie şi Biomasă” este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Bugetul pentru etapa a doua a proiectului (2015-2017) este de 9,41 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană.
Cristina Parfeni