Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ) au monitorizat apelurile venite de la cetățeni privind încălcările sesizate, în cadrul inițiativei pentru alegeri „Prezidențiale Curate”, transmite CURENTUL.
Galina Bostan, președintele CAPC, a prezentat numărul de apeluri parvenit la linia fierbinte și întrebările cele mai frecvente ale solicitanților.
„Până în ziua alegerilor am avut 106 apeluri telefonice. În ziua alegerilor – 53. În campaniile electorale precedente, în aprilie 2009 am recepționat 503 apeluri, cu ziua alegerilor – împreună. La alegerile parlamentare din iulie 2009 – 115 apeluri în perioada campaniei și 165 apeluri în ziua alegerilor.
Cauza recepționării scăzute a apelurilor poate fi bugetul mic pe acest an al campaniei de promovare.
Am avut aproape egalitate la apeluri între femei și bărbați, aceștia fiind cu 3 mai mulți. Am avut un număr egal de solicitări din Chișinău și localități. Din străinătate, am recepționat 5 apeluri din străinătate – 3 din Italia, 1 din Danemarca și 1 din România.
Operatorii au oferit consultanță pentru 85 de persoane, au prezentat 74 de informații și au sesizat 2 instituții de stat. În cazul a 6 persoane juristul a oferit informații, 17 sesizări partenerilor noștri am transmis.
Cele mai frecvente întrebări au fost cu neregularitățile în listele electorale, cu privire la locul votării, a documentelor cu care pot vota, votul peste hotare, modalitatea de solicitare a urnei mobile.
Până la declanșarea campaniei electorale s-au înregistrat iregularități în diferite regiuni bazate pe nemulțumirea activității autorităților publice, dar și nemulțumire față de actuala guvernare și politicieni. Cel mai frecvent oamenii erau nemulțumiți de amplasarea secțiilor de votare peste hotare, fiind departe de locul de trai”, a spus Galina Bostan.
Cornelia Cozonac, președintele CIJ, a declarat că anul acesta au fost ascunse datele cu caracter personal și Centrul nu a putut verifica veridicitatea informației.
„Îngrădirea accesului la informație de caracter public împiedică jurnaliștilor și cetățenilor de a avea acces la informație. CIJ a solicitat CEC-ului să ne facă publice datele, mai ales când s-au colectat semnăturile am primit numeroase apeluri că sunt ilegale și am decis să el verificăm, nu am putut face acest lucru. Solicitarea noastră a mers la Registrul Alegătorilor și acolo a „murit”. Consider că este o încălcare a libertății presei. Am solicitat și datele referitor la rapoartele financiare unde erau hașurate datele de la locul de muncă. La alegerile locale am depistat că unele persoane fizice au donat extrem de mulți bani, salariul lor fiind mizer. Noi avem semnalate zeci de încălcări în ziua alegerilor și de peste hotare au fost multe”, a spus Cornelia Cozonac.
Cristina Parfeni