[ X ]
[ X ]
[ X ]
Date fiind informațiile din ultima perioadă în spațiul public privind distribuirea pensiilor de către Î.S. „Poșta Moldovei”, instituția face precizări
28 Ianuarie
Date fiind informațiile eronate apărute în ultima perioadă în spațiul public privind distribuirea pensiilor de către Î.S. „Poșta Moldovei”, instituția a venit cu următoarele precizări:
„Începând cu 1 ianuarie 2021, conform Dispoziției Guvernului nr.158, din 10 decembrie 2020, cu privire la organizarea lansării serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay) pentru distribuirea prestațiilor sociale, a fost lansat procesul de achitare a pensiilor și prestațiilor sociale prin serviciul menționat, care presupune  o modalitate nouă de distribuire a pensiilor și alocațiilor sociale de stat.
De asemenea, s-a dispus ca Întreprinderea de Stat “Poșta Moldovei” să asigure repartizarea mijloacelor financiare primite, astfel ca, începând cu data de 4 ianuarie 2021, în toate oficiile poștale să se efectueze procesul de plată, în numerar, a pensiilor și alocațiilor sociale de stat.
Menționăm faptul că procesul de finanțare a distribuirii prestațiilor în numerar a implicat necesitatea asigurării de către Banca Națională a Moldovei a funcționalității Sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) pe data de 2 ianuarie 2021. Drept răspuns, Banca Națională a Moldovei a informat că SAPI nu va fi activ în ziua de 2 ianuarie 2021, din considerentul că nu vor putea fi asigurate standardele de siguranță și eficiență stabilite pentru SAPI și că sistemul își va relua funcționalitatea în regim normal începând cu data de 4 ianuarie 2021. În consecință, plata prestațiilor sociale beneficiarilor deserviți prin intermediul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” şi instituţiilor bancare a fost posibilă începând cu data de 5 ianuarie 2021.
În contextul celor expuse, aducem la cunoștința publicului că lansarea noului proces de plată a pensiilor și prestațiilor sociale prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay) nu reprezintă decizia Directorului general interimar al Î. S. „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, ci este o procedură administrativă stabilită de Guvern ce prevede anumite funcționalități operaționale.
Ținem să precizăm că pe parcursul anului 2020, „Poșta Moldovei” a asigurat efectuarea plăților sociale în termen și în cuantum integral și nu a înregistrat întârzieri de plată.”
Dar fiind cele expuse, „Poșta Moldovei” face apel la corectitudine și își reconfirmă și pe această cale deschiderea și disponibilitatea de a oferi informații veridice tuturor solicitanților.
Cristina Pendea
Inapoi la arhiva noutaților