[ X ]
[ X ]
[ X ]
Date de la poliție: În prima jumătate de an numărul accidentelor rutiere au crescut cu peste 9%
18 August

Pe parcursul anului curent, angajaţii Secţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău au intervenit şi au documentat 6 391 accidente rutiere soldate cu pagube materiale, ce constituie o creştere cu 9,6 % în comparaţie cu perioada analogică a anului trecut, transmite CURENTUL.

O atenţie deosebită este acordată transportului public urban, care rămâne a fi o problemă actuală, fiind înregistrate 31 de accidente rutiere cu implicarea troleibuzelor, 26 de cazuri cu implicarea transportului în regim maxi-taxi, precum şi 33 de accidente rutiere cu implicarea taximetriştilor. Potrivit unei ample analize a cauzelor producerii accidentelor rutiere soldate cu pagube materiale, s-a constatat cele mai frecvente: circulaţie pe stânga, conducerea imprudentă, defecţiuni tehnice la sistemul de frânare, depăşirea neregulamentară, neacordarea priorităţii altor autovehicule, neasigurarea la schimbarea benzii sau direcţiei de mers, nerespectarea distanţei dintre autovehicule, nerespectarea semnalelor semaforului, oprirea sau staţionarea în locuri interzise, precum şi viteza neadecvată vizibilităţii, condiţiilor situaţiei rutiere.

De asemenea este de menţionat că, echipele mobile de cercetare a accidentelor rutiere cu autori necunoscuţi au înregistrat şi documentat 1 303 cazuri, dintre care 767 de conducători auto au fost identificaţi şi deferiţi justiţiei.

În acest context, conform circumstanţelor au fost înaintate propuneri pentru iniţierea a 29 de cauze penale în privinţa şoferilor, care au părăsit intenţionat locul producerii accidentului rutier. Iar conform legislaţiei contravenţionale au fost întocmite 538 cauze contravenţionale, fiind expediate în instanţa de judecată, pentru sancţionarea şoferilor cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 ani până la 3 ani. Este de menţionaat că, suma amenzilor aplicate constituie 6 783 960 lei şi total puncte de penalizare – 33 829, ceea ce constituie o creştere în comparaţie cu perioada analogică a anului precedent fiind aplicate amenzi în sumă de 4 714 140 lei. Totodată, pe parcursul anului curent, 84 de conducători auto au fost privaţi de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 ani până la 3 ani, de către instanţa de judecată, pentru faptul părăsirii locul comiterii accidentului rutier.

În această ordine de idei, angajaţii Secţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră a Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău au demarat ample activităţi de îmbunătăţire a condiţiilor rutiere, fiind verificate 186 de semafoare, dintre care 127 au fost depistate cu defecţiuni funcţionale. Totodată, la iniţiativa Poliţiei Capitalei de comun cu întreprinderile municipale au fost desfăşurate examinări complexe a drumurilor şi străzilor, fiind create  comisii speciale, pentru luare de atitudine şi amenajare a condiţiilor rutiere ce se impun.

Urmare a acţiunilor poliţieneşti, au fost expediate peste 200 de prescripţii administraţiei publice locale, organizaţii rutiere, precum şi alte întreprinderi abilitate în domeniu de amenajarea corespunzătoare a străzilor din Capitală. Conform sesizărilor remise, pe teritoriul Capitalei au fost instalate şi reînnoite 930 indicatoare rutiere, s-a aplicat marcaj rutier pe o suprafaţă de 38 291 m2, precum şi au fost efectuate lucrări de reparaţie a carosabilului pe o suprafaţă de 41 537 m2.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților