În decursul săptămînii trecute, pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu precipitaşii abundente.Temperatura medie a constituit +9,2..+10,6ºC, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +24,2ºС (SM Briceni, Rîbnița), iar cea minimă a aerului a scăzut pînă la +1ºС (SM Tiraspol), transmite CURENTUL.
Suma precipitaşiilor în decursul săptămînii a constituit 28-45 mm.
Aceste condiţii au condiţionat dezvoltarea unor specii nocive de dăunători şi boli. Pe sută la sută suprafeţe de ierburi perene (din 492 ha cercetate), 51,3% suprafeţe de păioase de toamnă (din 10,0 mii ha cercetate) şi 62,8% suprafeţe de livezi (din 4,9 mii ha cercetate) a continuat hrănirea şi înmulţirea murinelor, cu densitatea peste pragul economic de dăunare (peste 100 vizuini viabile la 1 ha) în raioanele Sîngerei, Teleneşti şi Călăraşi, pe suprafaţa totală de 221 ha ieburi perene şi 18 ha de livezi, iar în Sîngerei, 48 ha de lucernă – până la 711,3 v.v/ha.
Pe cîmpurile de păioase de toamnă şi rapiţă a continuat hrănirea larvelor buhei semănăturilor, buhei de sol a grâului, a sârmarilor.
La păioasele de toamnă pe 13,0% suprafeţe din 16,7 mii ha cercetate a continuat hrăniriea larvelor gîndacului ghebos, cu densitatea medie de 1,9 ex/m². Pe 36,9% suprafeţe a continuat infectarea plantulelor de putregaiul rădăcinii, cu afectarea în mediu a 2,4% plante. Pe unele suprafeţe s-a manifestat atacul plantelor de făinare. A continuat infectarea plantelor de orz de toamnă de pătarea brună a frunzelor.
La semănăturile de rapiţă de toamnă a continuat atacul de gărgăriţele tulpinilor, a început popularea de gîndacul lucios (Cahul, C-lunga, Cantemir, Basarabeasca). Dintre boli pe unele suprafeţe se remarcă atacul de fomoză.
În livezile de măr a continuat dăunarea gărgăriţelor, iar la păr a continuat dăunarea de puricele melifer (imago şi larve). În livezile de specii sîmburoase, aflate în floare, se remarcă atacul pomilor de găndacul păros, cu densitatea în unele focare sporită (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Leova). În livezile de măr a început împuparea larvelor viermelui merelor, care au hibernat satisfăcător în jur de 62,5 la sută indivizi. În livezile de prun în sâmburi a început împuparea viespei seminţelor de prun, care sunt viabile în proporţie de 78,8-90,6 la sută (Călăraşi, Ungheni, Cantemir). Se semnalează manifestarea primară a făinării la măr şi a băşicării frunzelor la piersic.
În plantaţiile viticole a continuat hrănirea larvelor cotarului brun (Leova, 629 ha şi Cantemir, 470 ha).
Cristina Parfeni