[ X ]
Daniel Ioniță: „Sprijinul acordat de România în sectorul siguranței alimentare în Republica Moldova a devenit deja o tradiție”
12 Decembrie

Cele două proiecte destinate înființării Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și produse de origine non-animală din R. Moldova, precum și „Creșterii capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova” au fost finalizate, transmite CURENTUL.

Bugetul total al proiectelor a fost de aproximativ 600 mii euro, alocat prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare, de către Ministerul Afacerilor Externe din România. Cele două proiecte au fost implementate cu sprijinul direct al experților români din cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România.

Cu acest prilej, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că „Sprijinul acordat de România în sectorul siguranței alimentare în Republica Moldova a devenit deja o tradiție. Aș dori să reamintesc cu această ocazie inițiativele agreate în acest domeniu cu ocazia Ședinței Comune a celor două guverne din martie acest an, Comisia Interguvernamentală pentru Integrare Europeană din mai 2017 și Comisia Interguvernamentală pentru cooperare economică din luna octombrie 2017. Toate aceste întrevederi au contribuit la aprofundarea cooperării experților din România și Republica Moldova în scopul asigurării calității produselor alimentare, dar și al combaterii maladiilor comune la plante și animale, care după cum cunoașteți nu se opresc la frontieră. Totodată, contribuie de o manieră directă și eficientă la susținerea parcursului european al Republicii Moldova, prin proiecte în folosul tuturor cetățenilor”.

De asemenea, Ambasadorul României a reiterat importanța unei comunicări directe și necesitatea unei colaborări eficiente între cele două instituții de profil, ca elemente primordiale în stimularea volumului schimburilor comerciale dintre Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, implicit România, pe de altă parte.

Cele două proiecte au vizat întărirea capacității instituțiilor sanitar-veterinare din Republica Moldova în vederea dezvoltării unui sistem de control, eficient și de încredere, de monitorizare și raportare a reziduurilor de pesticide, precum și a bolilor la animale. Dezvoltarea unor astfel de sisteme, în conformitate cu cerințele europene, reprezintă un pas important pentru deschiderea de noi piețe de export pentru produsele vegetale, precum și pentru animalele vii și produsele de origine animală din Republica Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților