Șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, spune că este devreme să se speculeze asupra candidaturii sale la cârma Primăriei. Totuși, dacă acest lucru se întâmplă, Ion Ceban își propune să realizeze 3 lucruri importante. Despre aceasta, Ion Ceban a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, transmite CURENTUL.
Ion Ceban spune că va schimba politica de cadre, strategia de dezvoltare a municipiului și va atrage investițiile și va spori capacitățile bugetare ale municipiului.
„În primul rând, este politica de cadre, pentru că ar fi foarte complicat să faci ceva dacă nu ai oamenii profesioniști în funcție. Ziceam că nu trebuie să fie frică nimănui să aibă oameni competenți, mai buni, mai pregătiți alături. Asta ar fi un management bun, oamenii ar trebui să fie angajați în bază de concurs, oamenii trebuie să fie profesioniști și motivați.
Doi – ține de strategia de dezvoltare a municipiului. Nu există astăzi un plan urbanistic general. Probabil, Chișinăul în sine este singura capitală care nu are un plan de dezvoltare durabilă, planuri zonale, strategii sectoriale, o strategie foarte clară în ceea ce privește investițiile. Asta este evident o problemă semnificativă care trebuie decisă în maxim un an de zile de la începutul mandatului noului primar.
Trei – ține de atragerea investițiilor și sporirea capacităților bugetare ale municipiului. Ca să faci ceva (nu contează ce: drum, școală, grădiniță, reparație), ai nevoie de bani. Noi am arătat cum ar putea fi mărit cel puțin cu 1,5 bugetul în acest an, dacă s-ar face totul conform legii și conform cerințelor, transparent. Dacă vorbim despre aceste terenuri ale municipalității, ca în cazul terenurilor de la Valea Morilor, care eventual ar putea fi înstrăinate, atunci trebuie să se încaseze banii despre care am spus – 4 milioane de euro și nu 37 mii, asta este diferența. Dacă s-ar face totul corect, bugetul ar putea fi dublat în termen de maxim un an și jumătate. Or asta ar însemna mult mai multe proiecte. Transparență înseamnă și că oamenii trebuie să știe ce vor avea și care va fi rezultatul. Atunci înțelegi unde și ce fel de surse sunt alocate.
În nici un fel nu este valorificat potențialul suburbiilor: se cere, oamenii vin, lucrează, transferă încoace tot ce pot să transfere, iar potențialul, începând cu agroindustrial și finalizând cu multe alte proiecte, rămâne scăzut.
Sunt oameni care vor să investească, dar pentru aceasta trebuia să nu existe corupție și asta ține de punctul numărul unu – politica de cadre, doi – de ce astăzi nu sunt planuri, strategii, nu sunt reguli de joc și trei – nu există stabilitate. Deschiderea față de investitori trebuie să fie pe bază de transparență și participare și fără de corupție. Asta e posibil”, a spus Ion Ceban.
Cristina Parfeni