Dacă referendumul din 24 februarie curent va fi validat și cetățenii vor vota „pentru” posibilitatea revocării deputaților din funcție în viitorul Parlament, atunci procedura dată – revocarea, nu va fi aplicabilă pentru toți aleșii poporului, informează CURENTUL.
Democratul Sergiu Sîrbu, într-un interviu pentru Europa Liberă, a făcut mai multe precizări cu privire la acest referendum.
„Referendumul care va avea loc pe 24 februarie, în ziua alegerilor, este un referendum consultativ, nu constituțional, nu venim astăzi deja să implementăm această prevedere, dar vrem să auzim vocea poporului, dacă ideea ca concept în general este agreată la nivel național. Și dacă ea va fi agreată – atenție! – nu înseamnă că imediat a doua zi deja deputații vor putea fi revocați. Noi avem nevoie de acest gir al poporului pentru ca ulterior să fie analizată experiența internațională, să cerem avizul Comisiei de la Veneția, să vedem toate procedurile posibile/ imposibile, unde sunt limitele până la care putem merge, ca după asta să vedem exact care sunt temeiurile de revocare, procedura și multe alte aspecte, astfel ca nici, pe de o parte, să nu fie abuz, iar, pe de altă parte, să fie eficient și să fie un element de responsabilizare maximă a deputaților, deoarece nu este vorba doar de construcție de poduri, deputații au anumite obligațiuni. De exemplu, același număr de participări la ședințe”, a declarat el, adăugând că „sunt deputați care nu vin pur și simplu cu lunile la ședințe, nici la ședințele comisiilor…”, „sunt deputați care, vedeți, nu vin pur și simplu cu lunile la ședințe, nici la ședințele comisiilor, la ședințele Parlamentului, care nu au nicio inițiativă, care nu vin în teritoriu să se întâlnească cu alegătorii nicio dată la doi ani. Sunt exemple…”.
Totodată, Sîrbu a subliniat că revocarea nu va fi aplicabilă pentru toți deputații aleși la 24 februarie curent.
„În primul rând, revocarea, dacă va fi aprobată, ea poate fi aplicată doar pentru deputații aleși pe uninominal – unu la mână. Doi la mână: în principiul conceptual procedurile sunt clare – orice revocare se face tot prin referendum, de fapt, tot poporul. Procedurile de desfășurare a referendumului sunt stabilite în legislație. Problema apare doar de temeiuri și tot Codul Electoral deja prevede temeiurile care categoric nu pot fi supuse referendumului. Noi vorbim aici despre buget, impozit, vorbim aici despre pedepse juridice, ce ați spus Dvs., vorbim aici despre alte elemente care a priori nu pot fi supuse referendumului, deoarece vedem, dacă întrebi omul: vrei să ai salariu de 10 mii de euro?, fiecare ar spune da. Doar că astfel de subiecte nici nu pot fi supuse referendumului, adică există și un ghid al Comisiei de la Veneția în materie de referendum, care menționează expres care sunt limitele și, evident, noi ne conducem de acestea. De aceea limitele, unele deja sunt, procedurile deja sunt, rămâne deja să vedem expres cam cum s-ar face. Până la urmă, asta ar putea fi, într-adevăr, o revocare politică, cum spuneți, dar noi deja o avem în cazul primarilor, chiar dacă nu avem foarte multe experiențe, noi avem revocarea în cazul președintelui țării”, a mai spus democratul.
Amintim că, în cadrul referendumul consultativ din 24 februarie 2019, inițiat de Partidul Democrat din Moldova, cetățenii urmează să se expună „pro” sau „contra” posibilității de revocare a deputaților din Parlament.
Cristina Pendea